Obrenovac, 21.05.2019

PRODUŽEN ROK


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.09.2018.
Starim studentima još godina da završe fakultet

Foto:Printscreen
Stari studenti dobiće još godinu dana da završe studije, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koje je usvojio skupštinski Odbor za obrazovanje.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da stari studenti dobijaju još godinu dana da završe studije, ali da nema zakonskog osnova da se rok za završetak studija produži i prvoj generaciji "bolonjaca".

- Poslaću preporuku svim fakultetima da im ne naplate reupis i na taj način da im oni produže rok. To sam uradio i pre dve godine i tada je preporuku poslušalo 70 odsto fakulteta. Nisu poslušali samo oni kojima je novac najvažniji - rekao je ministar.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je da će ta stranka uložiti amnadman da se izbrišu bilo kakvi rokovi za završetak studija starih studenata i da to pravo traje sve dok ne završe studije.

- Mislim da nema smisla da se sastajemo svakog septembra i pričamo o prudužetku roka - rekla je Jerkov.

Poslanik SNS Marko Atlagić kaže da je na početku bilo 24.000 starih studenata, da je zatim taj broj sveden na 12.000, a da ih je sada oko 6.000.

- Mislim da će taj broj za godinu dana biti sveden na minimum - rekao je Atlagić i dodao da se zalaže da se starim studentima godinu po godinu produžava rok za završetak školovanja. Da rok bude ograničen na godinu dana kako bi ih motivisali da rade.

Izmenama zakona predviđeno je i da se priznaju osporeni doktorati steceni na fakultetima koji u momentu izdavanja diploma nisu imali dozvolu za izvođenje magistarskih, odnosno doktorskih studija.

Komisije za akreditaciju (KAPK) je osporila 103 diplome stečene na 22 privatna fakulteta, ali se pretpostavlja da je takvih diploma mnogo više.

Ministar je rekao da je priznavanje diploma jedini način da se izbegnu brojne tužbe koje bi usledile.

Šarčević kaže da je izmenama Zakona o visokom obrazovanju još predviđeno da su ustanove odgovorne ukoliko upišu studenta na, recimo, doktorske studije a da nije završio prethodni nivo studija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE