Obrenovac, 04.07.2020

BLIŽIMO SE TITULI 'NAJSTARIJIH'


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 15.01.2019.
Srbija po starosti stanovnika TREĆA U EVROPI

Foto:Thinkstock/Ilustracija
Srbi bi uskoro mogli zaista da budu najstariji narod u Evropi, a time se neće ponositi čak ni najzagriženiji teoretičari dugovečnosti srpskog gena. Sa 43,1 godinom prosečne starosti Srbija je među tri evropske države sa najvremešnijim žiteljima.

Ovo je poslednji, prošlogodišnji podatak Republičkog zavoda za statistiku (RZS) koji od 1998. godine ne raspolaže brojkama za Kosovo i Metohiju. Prosečna starost stanovnika u Srbiji konstantno, nažalost, raste pa su u poslednjih deceniju i po građani u proseku stariji za skoro tri godine.

- Prema procenama, sredinom 2017. godine, broj stanovnika u Srbiji je 7.020.858, od čega 51,3 odsto čine žene, a 48,7 procenata muškarci. Nastavljen je trend depopulacije, te je i koeficijent rasta stanovništva u odnosu na prethodnu godinu negativan i iznosi -5,3‰ - ističu u ovom zavodu.

Statistika pokazuje da u Srbiji 50 odsto stanovništva živi u samo šest oblasti - najviše u Beogradskoj (1.687.132 ili 24 odsto) i u Južnobačkoj oblasti (617.949 ili 8,8%), dok najmanje stanovnika imaju Toplička (85.287 ili 1,2%) i Pirotska oblast (85.964 ili 1,2%).

- Prosečna starost ukupnog stanovništva konstantno raste i iznosi 43 godine. Muškarci su u proseku u Srbiji stari 41,6 godina, a žene 44,4 godine. Proces starenja stanovništva posledica je sve manjeg udela mladog stanovništva u ukupnom stanovništvu, koje u 2017. godini iznosi 14,4 odsto, dok je udeo starijih od 65 godina 19,6 procenata - podvlače u RZS-u.

Radno sposobni stanovnici starosti od 15 do 64 godine čine 66 odsto ukupne populacije.

- Udeo ženskog stanovništva starosti od 15 do 49 godina sposobnog za rađanje u ukupnom stanovništvu iznosi 21,9 procenata - naglašavaju u RZS-u.

Kada je reč o regionima, u Zaječarskoj oblasti zabeležen je najveći udeo starih (65 i više godina) - 27,3 odsto i istovremeno najmanji udeo stanovništva mlađeg od 15 godina - 11,5 procenata.

- S druge strane, najmanji udeo starih od 65 i više godina je u Pčinjskoj oblasti - 15 procenata, ali najveći udeo mlađih od 15 godina nije u Pčinjskoj nego u Raškoj oblasti, i to 18,4 odsto - objašnjavaju u RZS-u.

Goran Penev iz Centra za demografska istraživanja ističe da svi podaci ukazuju da demografsko starenje napreduje u Srbiji.

- Jasni su i razlozi zbog čega je to tako. Od 1956. godine stopa fertiliteta nam je nedovoljna za zamenu generacija, a od 1992. godine prirodni priraštaj negativan, što znači da nam više stanovnika umre nego što se rodi. Kada se tome doda da je indeks starenja povećan za trećinu u poslednjih 15 godina, odnosno da je udeo starijih od 65 godina za trećinu veći od udela mladih, jasno je zbog čega nam prosečna starost raste - naglašava Penev.

Kako kaže, sumornu demografsku sliku upotpunjuje i negativan migracioni saldo.

- Prosečna starost stanovništva koje se iseljava daleko je niža od starosti građana koji ostaju da žive u Srbiji. Bez obzira na iseljavanja i mortalitet i dalje su nam najbrojniji stariji od 65 godina - objašnjava Penev.

Prema statistici Svetske zdravstvene organizacije najvišu prosečnu starost ima Nemačka sa 45,5 godina ispred Italije sa 44,4 godina. Srbija bi na toj tabeli bila na trećem mestu bez podataka sa Kosova i Metohije.

- Nemačka ima veoma nizak fertilitet, niži čak i od Srbije s tim što prilivom migranata uspeva da smanji njegove negativne efekte - kaže Penev.

Crne prognoze

Nažalost, demografske projekcije ukazuju da će u narednim decenijama demografsko starenje biti jedna od najvažnijih karakteristika populacionog razvitka Srbije.

- Najcrnje projekcije pokazuju da bi, ako se nastave ovakvi negativni trendovi, pogotovo niski fertilitet, Srbija 2061. godine mogla da ima svega pet miliona stanovnika. Dok bi u slučaju visokog fertiliteta broj stanovnika opet bio manji nego danas, 6,2 miliona - upozorava Penev.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE