Obrenovac, 19.02.2019

ŠTO JE PUT LOŠIJI, TO JE CENA JAČA?


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 09.07.2018.
Krenuli ste na letovanje, spremite BOGATSTVO za putarine, u Grčkoj DERU!

Foto:Profimedia
Mnoge porodice u Srbiji preferiraju da na letovanje idu sopstvenim automobilom. Tako mogu da stanu i da odmore kad požele, a u povratku sa mora mogu i da svrate da obiđu rodbinu po Srbiji. Ipak, na kraju kada se podvuče crta, ovakav vid putovanja i nije baš najisplativiji za džep.

Osim goriva koje morate da natočite, tu su i putarine koje morate da platite, a omiljene destinacije za naše građane često su prave derikože kada je reč o putarinama.

Naime, dok u pojedinim evropskim zemljama možete da jezdite putem bez da jedan cent izvučete iz džepa, kao što je recimo Crna Gora. Dok ćete u nekim drugim morati da jurite vinjete odmah po ulasku.

Tako recimo, ukoliko idete u Švajcarsku, Rumuniju, Sloveniju, Bugarsku, Italiju, Mađarsku ili Austriju, odmah se raspitajte gde možete da nabavite vinjete odmah po ulasku u zemlju kako biste izbegli drakonske kazne. Dobra vest je da možete kupiti dnevnu, nedeljnu ili mesečnu vinjetu, te ne morate da trošite više novca nego što je zaista potrebno.

Recimo, u Rumuniji vinjeta za nedelju dana košta 3 evra, dok ćete u Austriji ili Švajcarskoj za deset dana morate da izdvojite i do 10 evra.

Druge evropske zemlje u koje naši turisti redovno odlaze primenjuju tradicionalan način naplate putarine - na rampama.  Kompanija Kompanda je u pojedinim državama izračunala troškove putarine na 100 kilometara autoputa, i istakla najskuplje i najjeftinije rute.

Kako navode, u BiH ćete u proseku za 100 kilometara platiti putarinu 2.90 evra. U Grčkoj, u zavisnosti od toga u kom ste delu zemlje, za putarinu ćete morati da izdvojite od 8.20 do čak 14 evra!

U Italiji ćete za ovu razdaljinu morati da platite fiksnih 9.70 evra, dok u Hrvatskoj varira - od 5 do 7.65 evra.

Nešto niže putarine platićete u Makedoniji, 3 odnosno 3.60 evra, dok ćete u Srbiji platiti 3.11 evra.

Iako se mnogi ne odlučuju da krenu u Tursku kolima, tamo su putarine za sada najniže, na 100 kilometara od 0.28 do 0.61 evro, a ukoliko ste krenuli put Španije spremite se da izdvojite između 9 i 12 evra za putarine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE