Obrenovac, 22.02.2020

SVAKI TREĆI TATA BEŽI OD DECE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 11.01.2019.
Samostalno starateljstvo nad naslednicima u Srbiji u najvećem broju slučajeva dobijaju majke

Foto:Depositphotos
Samo osam odsto očeva u Srbiji dobija na sudu samostalno starateljstvo nad decom posle razvoda braka. Procenat je najmanji u Beogradu, oko pet odsto, a najveći na jugu Srbije, i ide do 10 procenata, kaže Dejan Višekruna iz Udruženja "Tata".

- Na jugu je veća stopa iseljavanja žena u inostranstvo ili veći grad u Srbiji radi posla. Zato majke daju očevima samostalno vršenje roditeljskog prava da bi predupredile administrativne probleme oko davanja saglasnosti za putovanja i u sličnim situacijama, pošto su daleko - objašnjava Višekruna.

Koliki je tačno broj očeva kojima posle razvoda dodeljuju decu ne zna se, pošto su ovi postupci tajni i nema centralnih registara podataka ni u sudovima ni u centrima za socijalni rad. Ali zato se zna da sud ni u jednom jedinom slučaju nije dodelio zajedničko starateljstvo majci i ocu, a da se oni pre toga o tome nisu decidirano dogovorili.

- Kod nas je društveno prihvatljiv tradicionalni stav da dete do sedam godina pripada majci i da je ona najodgovornija za njegovo vaspitanje - kaže sagovornik "Novosti". - Time se više diskriminišu žene nego muškarci. One nemaju slobodno vreme, spremaju obroke, brinu o vakcinacijama i odlascima kod lekara, brinu o školi, uveče su tu da decu smeste u krevet... Vrlo malo vremena imaju za sebe, dok muškarci provode sa decom samo vreme koje im je odredio sud u igri i relaksaciji.

Kako kaže, to je pasivan model, za razliku od skandinavskog, aktivnog, gde sud poverava dete i jednom i drugom roditelju. Za ovaj model su se, kako kaže, opredelili još pre tri decenije, da bi u okviru koncepta rodne ravnopravnosti omogućili ženama napredovanje u profesionalnoj karijeri. Samim tim su morali da ih rasterete dela porodičnih obaveza i da ozbiljno uključe očeve u vaspitanje svojih potomaka.

Centar za socijalni rad kod nas daje mišljenje kome će dete pripasti na osnovu razgovora sa decom i roditeljima. Mnogi očevi u startu "padnu test" jer se ispostavi da ne znaju o svojim mališanima skoro ništa, od kalendara vakcinacija, pa nadalje. Jer, o deci su oduvek brinule samo majke.

- Praksa je pokazala da je trećina muškaraca maksimalno posvećena deci i njihovim potrebama, trećina je potpuno nezainteresovana, dok trećina ispunjava i pre i posle razvoda obaveze samo zato što im se tako kaže. Idu na roditeljski jer im supruga ili bivša supruga tako naloži, ili plaćaju alimentaciju jer je sud doneo takvu presudu. Ova prva, posvećena trećina, najčešće je u brakorazvodnim postupcima oštećena, jer vrlo retko dobijaju samostalno ili zajedničko starateljstvo nad detetom - konstatuje Višekruna.

Zoran Đorđević, ministar za rad, smatra da naši centri za socijalni rad dobro rade svoj posao u ovoj oblasti i da se država na najbolji mogući način brine o deci.

- Dobrobit dece nam je uvek na prvom mestu, pa tako i u slučaju dodeljivanja mališana jednom od roditelja posle razvoda - kaže ministar. - Primera radi, naknade za bolovanje su u Srbiji 100 odsto, čime se može pohvaliti retko koja zemlja.

ALIMENTACIJA

Zamerke iz udruženja očeva stižu i na račun alimentacije. Naime, po njihovom mišljenju, minimalna alimentacija ne sme da bude veća od minimalne zarade u Srbiji. Oni naglašavaju da mora da se uvede tabela za alimentaciju kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija. Oni naglašavaju da su propisi prilično zastareli, da upravnu i sudsku vlast u 40 odsto slučajeva imaju žene, koje gotovo u svakom postupku decu dodeljuju majkama. Za njih je to klasičan primer rodne neravnopravnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE