Obrenovac, 18.01.2020

ČIME SRBIJA PRIVLAČI INOSTRANE TURISTE?


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.12.2018.
Stranci nas vole zbog kulture i cena

Foto:Shutterstock
Srbiju je u prvih osam meseci ove godine posetilo 1,15 miliona stranih turista, što je skoro 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a najviše njih došlo je iz Turske, BiH, Kine, Nemačke, Bugarske i Rumunije.

Iz Turističke organizacije Srbije (TOS) navode da najveći broj stranca u Srbiju dolazi zbog naše kulture, cena i gostoprimstva.

- U istraživanjima koje je za TOS izvršila agencija Propozitiv, inostrani gosti kao razlog za posetu Srbiji u 62,4 odsto navode kulturno-istorijsko nasleđe, u 46 odsto kao razlog za posetu navode dobar odnos cene i kvaliteta, gostoprimstvo 44,8 odsto, prirodne atrakcije 42,8 odsto i gastronomsku ponudu 40,7 odsto - ističe za Kurir direktorka TOS Marija Labović.

Ona dodaje da bogatu turističku ponudu imaju takozvane siti brejk destinacije, kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, kao i banjski, planinski turizam i poslovni turizam.

- Ne treba zaboraviti ni značaj manifestacionog turizma - veliki broj kulturnih, zabavnih, tradicionalnih i sportskih događaja, od kojih mnogi privlače stotine hiljada stranih turista - ističe Labovićeva.

Takođe, za razvoj i rast u turizmu, kako dodaje, važne su i promene koje su se desile u saobraćajnoj infrastrukturi, drumskim i železničkim koridorima, unapređenju avio-transporta, uspostavljanje direktne linije sa interkontinentalnim turističkim tržištima u Pekingu i Njujorku.

- Navedene aktivnosti praćene su značajnim ulaganjima u turističku infrastrukturu. Potpisanim sporazumima o ukidanju viznog režima prilikom ulaska u Srbiju olakšan je dolazak turista iz Kine, Irana i Indije. Investicije u smeštajne kapacitete stranih, ali i domaćih investitora pokazuju koliko turizam kao segment postaje i biće sve više važan - navodi Labovićeva, dodajući da, uz sve navedeno, TOS promotivnim aktivnostima na nove, inovativne načine poziva turiste da posete Srbiju.

Izguglali pa došli

Ankete turističkih radnika pokazuju da je 53 odsto stranih turista saznalo o Srbiji preko interneta i tako odlučilo da dođe, a 30 odsto je ovde došlo po preporuci prijatelja i rođaka. Svega sedam odsto turista je došlo preko agencija, 2,5 odsto se odlučilo na osnovu televizijskih reklama, dok je 1,4 odsto došlo na osnovu informacija koje su dobili na međunarodnim sajmovima, objavio je nedavno ministar turizma Rasim Ljajić.

ČINJENICE

1,35 milijardi evra devizni priliv od turizma u 2018.
800 miliona evra prihod od turizma u Beogradu 2017.
40 odsto turista u Beogradu boravi u privatnom smeštaju
13 odsto turista u Beogradu boravi u hostelima

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE