Obrenovac, 24.05.2019

NEVEROVATNA ŠANSA ZA SRPSKE STUDENTE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 27.05.2018.
Školuju se na prestižnim univerzitetima u inostranstvu i još dobiju do 850 evra za trošak, smeštaj i hranu!

Foto:Nebojša Mandić
U poslednje tri godine preko "Erazmus plus" programa Evropske unije na razmeni je bilo oko 3.000 studenata i profesora iz Srbije, a odobreno je još oko 2.000 razmena koje tek treba da budu realizovane.

Interesantno je da studenti iz Srbije najviše koriste mogućnost mobilnosti od svih zemlja Zapadnog Balkana. Tako je, recimo, u školskoj 2017/18 godini za region Zapadnog Balkana Evropska unija odobrila 7.305 razmena, od toga je 3.150 razmena (odlaznih i dolaznih) odobreno Srbiji.

Razmene traju najčešće semestar ili dva, a za to vreme studenti slušaju predmete i polažu ispite koji odgovaraju programu na kom studiraju u Srbiji.

Predstavnica Fondacije "Tempus", koja sprovodi "Erazmus plus" program u Srbiji Sofija Petrović, pojašnjava da studenti koji odu na razmenu imaju i stipendiju koja se kreće od 750 do 850 evra mesečno, zavisno od države u koju idu na razmenu.

"Stipendija je dovoljna da student tokom boravka na razmeni može da pokrije sve troškove života, smeštaj, ishranu, a osim toga obezbeđen im je i novac za putne troškove", pojasnila je Petrović.

Nakon povratka sa razmene studentima se priznaju položeni ispiti i studije na matičnim fakultetima nastavljaju sa svojom generacijom.

Više studenata iz Srbije ode, nego što u nju dođe.

"Erazmus plus" program je dvosmeran i, osim srpskih studenata koji odlaze na univerzitete EU, i na domaće fakultete stižu strani studenti.

"Stranih studenata je nešto manje nego domaćih koji odlaze u inostranstvo, i za tri godine "Erazmus plus" programa u Srbiji je bilo oko 3.000 studenata iz EU", rekla je Petrović.

Osim studenata i profesora, na razmenu od prošle godine preko ovog programa mogu da idu i vaspitači, učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola. Na razmenu odlaze i univerzitetski profesori, ali je njihov boravak znatno kraći od boravka studenata, i oni ostaju od pet dana do dva meseca.

Nastavnici i studenti iz Srbije najčešće na razmenu odlaze na univerzitete u Nemačkoj, Italiji, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji.

Prijava za CEEPUS program

Osim "Erazmus plus" programa razmena studenata i nasrtavnika obavlja se i preko CEEPUS programa koji objedinjuje zemlje centralne i istočne Evrope. To je međunarodni program, ali nije program EU. Okrenut je samo visokom obraziovanju i pruža mogućnost mobilnosti studenata i nastavnika.

"CEEPUS program omogućava studentima da uz stipendije jedan jedan period svojih studija provedu na mobilnosti u evropskim zemljama članicama CEEPUS programa",  pojasnila je Petrović.

U toku je javni poziv za CEEPUIS program mrežne mobilnosti koji traje do 15. juna, a kandidati se prijavljuju za mobilnost za zimski semestar naredne akademske godine.

Ko odlazi na razmenu?

Ko će od studenata otići na razmenu zavisi od više faktora. U "Tepus" fondaciji kažu da se student sagledava celovito, da je važan uspeh na fakultetu, ali da nije presudan faktor.

Osim postignutog akademskog uspeha, važan je CV, motivaciono pismo, pisma preporuke, sertifikat o poznavanju jezika izvođenja nastave (obično engleski jezik), a često i sertifikat o poznavanju jezika države u kojoj se univerzitet nalazi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE