´╗┐ NEVEROVATNA ┼áANSA ZA SRPSKE STUDENTE

Obrenovac, 19.08.2018

NEVEROVATNA ŠANSA ZA SRPSKE STUDENTE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 27.05.2018.
┼ákoluju se na presti┼żnim univerzitetima u inostranstvu i jo┼í dobiju do 850 evra za tro┼íak, sme┼ítaj i hranu!

Foto:Nebojša Mandić


´╗┐

U poslednje tri godine preko "Erazmus plus" programa Evropske unije na razmeni je bilo oko 3.000 studenata i profesora iz Srbije, a odobreno je još oko 2.000 razmena koje tek treba da budu realizovane.

Interesantno je da studenti iz Srbije najviše koriste mogu─çnost mobilnosti od svih zemlja Zapadnog Balkana. Tako je, recimo, u školskoj 2017/18 godini za region Zapadnog Balkana Evropska unija odobrila 7.305 razmena, od toga je 3.150 razmena (odlaznih i dolaznih) odobreno Srbiji.

Razmene traju naj─Źeš─çe semestar ili dva, a za to vreme studenti slušaju predmete i pola┼żu ispite koji odgovaraju programu na kom studiraju u Srbiji.

Predstavnica Fondacije "Tempus", koja sprovodi "Erazmus plus" program u Srbiji Sofija Petrovi─ç, pojašnjava da studenti koji odu na razmenu imaju i stipendiju koja se kre─çe od 750 do 850 evra mese─Źno, zavisno od dr┼żave u koju idu na razmenu.

"Stipendija je dovoljna da student tokom boravka na razmeni mo┼że da pokrije sve troškove ┼żivota, smeštaj, ishranu, a osim toga obezbe─Ĺen im je i novac za putne troškove", pojasnila je Petrovi─ç.

Nakon povratka sa razmene studentima se priznaju polo┼żeni ispiti i studije na mati─Źnim fakultetima nastavljaju sa svojom generacijom.

Više studenata iz Srbije ode, nego što u nju do─Ĺe.

"Erazmus plus" program je dvosmeran i, osim srpskih studenata koji odlaze na univerzitete EU, i na doma─çe fakultete sti┼żu strani studenti.

"Stranih studenata je nešto manje nego doma─çih koji odlaze u inostranstvo, i za tri godine "Erazmus plus" programa u Srbiji je bilo oko 3.000 studenata iz EU", rekla je Petrovi─ç.

Osim studenata i profesora, na razmenu od prošle godine preko ovog programa mogu da idu i vaspita─Źi, u─Źitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola. Na razmenu odlaze i univerzitetski profesori, ali je njihov boravak znatno kra─çi od boravka studenata, i oni ostaju od pet dana do dva meseca.

Nastavnici i studenti iz Srbije naj─Źeš─çe na razmenu odlaze na univerzitete u Nema─Źkoj, Italiji, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji.

Prijava za CEEPUS program

Osim "Erazmus plus" programa razmena studenata i nasrtavnika obavlja se i preko CEEPUS programa koji objedinjuje zemlje centralne i isto─Źne Evrope. To je me─Ĺunarodni program, ali nije program EU. Okrenut je samo visokom obraziovanju i pru┼ża mogu─çnost mobilnosti studenata i nastavnika.

"CEEPUS program omogu─çava studentima da uz stipendije jedan jedan period svojih studija provedu na mobilnosti u evropskim zemljama ─Źlanicama CEEPUS programa",  pojasnila je Petrovi─ç.

U toku je javni poziv za CEEPUIS program mre┼żne mobilnosti koji traje do 15. juna, a kandidati se prijavljuju za mobilnost za zimski semestar naredne akademske godine.

Ko odlazi na razmenu?

Ko ─çe od studenata oti─çi na razmenu zavisi od više faktora. U "Tepus" fondaciji ka┼żu da se student sagledava celovito, da je va┼żan uspeh na fakultetu, ali da nije presudan faktor.

Osim postignutog akademskog uspeha, va┼żan je CV, motivaciono pismo, pisma preporuke, sertifikat o poznavanju jezika izvo─Ĺenja nastave (obi─Źno engleski jezik), a ─Źesto i sertifikat o poznavanju jezika dr┼żave u kojoj se univerzitet nalazi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE