Obrenovac, 24.05.2019

Šuga u Domu starih pod kontrolom


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.05.2018.
Nadle┼żne slu┼żbe registrovale zarazno ko┼żno oboljenje, a prvi simptomi kod korisnika pojavili se krajem aprila

Foto:Shutterstock


´╗┐

21 osoba na odeljenju demencije Gerontološkog centra u Obrenovcu, zara┼żena je šugom, potvrdio je Zoran Suboti─ç, direktor ove ustanove.

Kako ka┼że, situacija je pod kontrolom i bolest se ne širi.

"Ura─Ĺene su dezinfekcija i dezinsekcija prostorija, a oboleli su odmah po─Źeli da primaju odgovaraju─çu terapiju. Posete ovom odeljenju su zabranjene, a osobe koje su ovde smeštene izolavane su od ostalih korisnika našeg centra, kako se ne bi širila zaraza. Tako ─çe biti, najverovatnije, do kraja nedelje. U me─Ĺuvremenu, nije zabele┼żen nijedan novi slu─Źaj, a kod obolelih je primetno poboljšanje posle po─Źetka terapije." - ka┼że Suboti─ç.

Prvi simptomi kod korisnika u vidu crvenila i svraba, pojavili su se krajem aprila, pa su odmah preduzete sve neophodne mere kako bi se spre─Źilo širenje ove zarazne bolesti.

Prema re─Źima Suboti─ça, na ovom odeljenju se nalazi 55 osoba i verovatno je da je zarazu doneo neko sa strane ko je dolazio u posetu. On dodaje da je odmah obavešten Gradski zavod za javno zdravlje, epidemiološka slu┼żba Doma zdravlja Obrenovac.

Ovo ko┼żno oboljenje izaziva crvenilo i jak svrab, naro─Źito no─çu. Uglavnom se javlja izme─Ĺu prstiju, na zglobovima, dlanovima, laktovima, tabanima, stomaku, grudima... Potrebno je koristiti šampone i sapune namenjene otklanjanju šuge, provetravati prostorije, ─Źesto menjati posteljinu i otkuvavati veš na visokoj temperaturi... Šuga nije sezonska bolest i mo┼że se raširiti u bilo koje doba godine. Posebno su ugro┼żeni veliki kolektivi, pogotovo gde borave deca, koja još nemaju izgra─Ĺen imuni sistem da bi se oduprli infekcijama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE