Obrenovac, 25.02.2020

ZAŠTO UČENICI I DALJE NE NOSE UNIFORME?


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 19.12.2018.
Projekat školske odeće, najavljen pre dve godine, ostao samo u planovima

Foto:Z.Jovanović
Novac je glavni razlog zbog koga nisu uvedene uniforme u školama. Zbog lošeg materijalnog statusa roditelja i opština koje bi finansirale odeću, ovaj projekat, najavljen još pre dve godine - nije zaživeo.

Ovo kažu direktori škola, a i u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navode da je nedostatak novca glavni razlog što ova ideja nije realizovana.

Namera je bila da svaka škola ima svoje boje, da uniforme budu praktične, udobne i bliske ukusu dece, a da učenici odluče šta žele da nose.

- Roditelji i učenici u većini škola nisu prihvatili tu ideju, ali najviše iz finansijskih razloga. Najveći broj škola nije u mogućnosti da obezbedi donatore koji bi finansirali uniforme - rekli su za "Novosti" u Ministarstvu prosvete. - Ministarstvo je preporučilo ankete početkom školske godine, ali to nije bila obaveza škola. Takođe, preporučen je i niz aktivnosti sa učenicima i roditeljima čiji je cilj razumevanje ideje uvođenja uniformi i zajedničkog dizajniranja izgleda uniformi.

Iz Ministarstva poručuju da se i dalje zalažu za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici.

- Ova inicijativa je pokrenuta sa ciljem reafirmacije vaspitne uloge škole i razvoja osećanja pripadnosti. U pojedinačnim slučajevima škole su obaveštavale Ministarstvo o tome da će istrajati u ostvarivanju ideje uvođenja uniformi. Smatramo da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju i da će na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zainteresovane - poručuju iz ovog resora.

Škole, međutim, nisu u obavezi da uvedu uniforme, pošto još nije precizno definisan zakon koji bi regulisao ovu oblast.

Direktori škola kažu da su pre dve godine, kada je ta ideja pokrenuta, sproveli proceduru po kojoj su se roditelji izjašnjavali.

- Nije bilo dovoljne većine - kaže za "Novosti" Milan Bajić, direktor Osnovne škole "Josif Pančić". - U nižim razredima je interesovanje bilo nešto veće, pa je procenat roditelja koji podržavaju uvođenje uniformi bio uzmeđu 45 i 50 odsto. Ali, u starijim razredima taj broj je znatno opao.

On smatra da finansijski momenat ne ide naruku ovoj ideji.

- Deca nedeljno treba da imaju bar dve uniforme, pa treba da imaju letnju i zimsku, a to košta - ističe Bajić.

Ni u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Lovćencu uniforme nisu uvedene. A osim novčanih razloga, kako kaže direktor škole Novak Simović, tu je bilo i pitanje kakve bi bile uniforme, od kog materijala, jer deca ne žele sve da nose.

- Generalno, ideja nije loša, jer da su uvedene ne bi bilo razlika među decom, bila bi lakše uočljiva, ali to pije vodu kada živiš u boljim uslovima. Roditelji, a ni opština, nemaju novca. Deca, i kada im kupite uniformu, brzo je prerastu. Oni iz 7. i 8. razreda, kada završe, te uniforme moraju da bace, jer niko neće kupiti iznošene - kaže Simović.

PLAVE ZA DEČAKE, ROZE ZA DEVOJČICE

Jedna od škola koje su dobile uniforme je u beogradskom naselju Vrčin, gde su one koštale 6.000 dinara po učeniku. Kreirala ih je dizajnerka Dragana Ognjenović, koja ih je i donirala.

Uniforme nose i deca u OŠ "Aleksa Šantić" iz Kaluđerice i to od 2011. godine. Škola je za svaku platila 850 dinara, ženske su roze, muške plave, a obično se naprave malo veće, da bi mogli da ih nose i sledeće godine. U septembru ih zadužuju, a u junu vraćaju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE