Obrenovac, 04.06.2020

SVAKODNEVNO IH KORISTIMO


Izvor: Republika.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.11.2017.
Fiskalni računi u Srbiji su otrovni!

Foto:Promo
Skoro svi fiskalni računi u Srbiji sadrže opasnu hemikaliju bisfenol A (BPA), pokazalo je istraživanje Alternative za bezbednije hemikalije (ALHem) sprovedeno u okviru kampanje "Toksični račun".

Za ovu supstancu dokazano je da može štetno da utiče na plodnost, da ometa rad endokrinog sistema, da može da izazove alergijske reakcije na koži i iritaciju respiratornih organa, kao i da dovede do teškog oštećenja oka.

Da je situacija ozbiljna, ukazuje i to da su apsolutno svi uzorci fiskalnih rolni uvezenih u Srbiju pozitivni na bisfenol A. Čak 88,9 odsto fiskalnih računa iz javnih službi sadrži prekomerne doze ove hemikalije, dok su u privatnom sektoru tek za jedan procenat bolji rezultati.

Zameniti papir

Dok se u EU toleriše maksimum 0,02 odsto BPA, u našim računima ima je i do 45 puta više - od 0,63 do 0,91 odsto. Pored fiskalnih računa, toksični su i brojevi u redu za čekanje, parking-kartice, putarine i računi za plaćanje u javnom prevozu.

Jasminka Ranđelović, programski koordinator ALHema, kaže da su kampanjom "Toksični račun" želeli da upozore javnost na hemikaliju sa kojom preko računa svakodnevno dolaze u kontakt.

- Imajući u vidu da na evropskom tržištu postoje snabdevači termalnog papira koji ne sadrže ovu opasnu hemikaliju, apelujemo na institucije u državnom i javnom sektoru, kao i na kompanije u privatnom sektoru, naročito na trgovačke lance, da zamene ovaj proizvod bezbednijom alternativom bez BPA kako bi doprineli očuvanju zdravlja svojih zaposlenih, ali i svih građana Srbije - kaže Ranđelovićeva.

Prati ruke

Bisfenol A se sa papira prenosi direktno preko kože. Prema naučnim istraživanjima, deo hemikalije se može skinuti sa kože ako u kratkom roku od držanja računa operete ruke sapunom. Ako to ne učinite odmah, koža apsorbuje bisfenol A, tako da se ne može isprati.

Štetno dejstvo je dokazano i zato su mnoge zemlje poput Francuske i skandinavskih zemalja već zabranile papire sa bisfenolom A, ističe Nenad Bumbić iz udruženja Zaštita potrošača.

- Odlukom EU fiskalni računi koji sadrže BPA biće zabranjeni do 2020, što znači da će se u Srbiji oni tolerisati još tri godine i da će građani biti duže izloženi štetnim dejstvima BPA. Bilo bi dobro da naša država sledi primer drugih evropskih zemalja i da donese odluku o zabrani pre direktive EU - zaključuje Bumbić.

Reciklirali 68 tona koverata sa računima

Svi fiskalni računi poslati za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi" reciklirani su, navodi se u izveštaju Alternative za bezbednije hemikalije (ALHem). Kako kažu, od Ministarstva finansija i Papir servisa dobili su informaciju da je ukupna količina preostalih koverata, teških 67.970 kilograma, u celosti reciklirana 6. aprila.

Saveti za potrošače

- uvek operite ruke sapunom nakon kontakta sa fiskalnim računom, a pogotovo pre jela

- fotokopirajte/skenirajte račune predmeta koji podležu garanciji, odštampajte ili čuvajte u elektronskom obliku

- stavite račun u novčanik, najbolje u pregradu koja će biti namenjena samo za fiskalne račune

- ne stavljajte račun u kese sa hranom, pogotovo ako ćete je jesti u sirovom stanju

- nosite rukavice ako redovno dolazite u kontakt sa fiskalnim računima

Saveti za privatan sektor

- nabavljajte fiskalne rolne od snabdevača termalnog papira bez BPA (tražite od snabdevača potvrdu da je proizvod bez BPA)

NAJUGROŽENIJI

- kasirke

- knjigovođe

- apotekari 

- kondukteri u regionalnom saobraćaju

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE