Obrenovac, 26.09.2018

SVETI TOMA, SEDI DOMA!


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 19.10.2017.
Danas je Tomindan

Foto:Wikipedia


´╗┐

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obele┼żavaju Svetog apostola Tomu, dan koji je u narodu poznatiji kao Tomindan.

Toma je bio jedan od dvanaestorice Hristovih apostola. Sveti Toma je širio hriš─çanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji i Indiji, gde je i usmr─çen kopljima. Mošti su mu u 4. veku prenete u grad Edesu, a potom u Carigrad.

Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obele┼żavaju drvodelje, ba─Źvari, kolari, stolari, u┼żari, dun─Ĺeri, bunard┼żije, kaldrmd┼żije i zidari.

On je zaštitnik stolara jer je i sam bio drvodelja, a predanje ka┼że da je jednom pred njega izašao ─Ĺavo u obliku lepe devojke, koja ga je iskušavala. Sveti Toma se zagledao u nju, udario se─Źivom u kamen i otupio svoju sekiru. Zbog toga se toliko naljutio da je iz oblaka izazvao nezapam─çenu kišu i njome utopio ─Ĺavola. Stolari, drvodelje i zidari na današnji dan ne rade ništa jer je za njih danas veliki praznik.

Narodna verovanja i obi─Źaji

U nekim krajevima Srbije veruje se da ovaj svetitelj štiti doma─çinstvo od vukova. Srbi veruju i da je Sveti Toma od oblaka oduzeo pe─Źat zahvaljuju─çi kojem narodu donosi kišu kao blagodet, a ne oluje koje uništavaju sve pred sobom. Srbi veruju i da bi Sveti Toma, kad bi se naljutio, zemaljskom svetu mogao da donese i drugi potop, ali u tome ga ko─Źi Presveta Marija, koja ga nadgleda.

Na Tomindan koji nije crveno slovo se obi─Źno nikud ne ide i postoji izreka "Sveti Toma, sedi doma".

Dok se u nedelju po Uskrsu slavi doga─Ĺaj vezan za "neverovanje" Tomino, današnji dan je posve─çen samom apostolu. Njegovom sumnjom u vaskrsenje Hrista (neverni Toma), dobijena je potvrda naj─Źudesnijeg doga─Ĺaja u hriš─çanstvu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE