Obrenovac, 22.08.2019

ZNAK JE ISTAKNUT, VODITE RAČUNA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2018.
Na ovim mestima u Beogradu selfi je zabranjen i kažnjiv, a mi nemamo pojma i fotkamo se na svakom koraku

Foto:Pixabay
Ovo je doba selfija i svi smo fotografi, ali zakoni i bezbednosna pravila ne prate u stopu naš narcizam i potrebu da telefonom zabeležimo svaki trenutak sopstvenih života.

Navikli smo da pravimo selfije u hodu, dok sedimo, stojimo ili trčimo, ali malo ko zna da postoje lokacije u prestonici na kojima je fotografisanje, pa samim tim i slikanje selfja, zabranjeno.

Ako odlučite da napravite selfi ispred policijske stanice, ambasade, pošte, železničke i autobuske stanice, kasarne i drugih vojnih objekata postoji šansa da budete privedeni i kažnjeni, a sasvim sigurno ćete biti opomenuti i udaljeni sa tog mesta, dok će vam oprema biti oduzeta do 90 dana, a snimci izbrisani.  

Iz bezbednosnih razloga nije dozvoljeno ni fotografisanje Predsedništva i Palate Srbija.

Na brojnim strateški važnim objektima istaknut je znak zabrane fotografisanja, pa kad bismo se držali tog pravila nikada ne bismo smeli da se slikamo na mostovima ili ispred njih.

- Kada sam vadio vizu sa putovanje u inostranstvo hteo sam za uspomenu da slikam ispred ambasade u Beogradu. Tada su me ugledali policajci koji tu dežuraju, uzeli su mi fotoaparat, pogledali fotke, obrisali ih i pustili me - priča Požarevljanin Goran J. (34).

Slična situacija može da se desi i tokom fotografisanja na graničnim prelazima. Iako brane i elektrane mogu da deluju zanimljivo za fotografisanje, bez izričite dozvole zabranjeno je slikati se u blizini istih.

Advokat Ivan Simić objašnjava da je u staroj Jugoslaviji to bilo mnogo rigidnije i da je maltene svako ko je fotografisao na javnom mestu smatran špijunom.

- Danas je to malo drugačije. Ne sećam se da se vodio prekršajni postupak protiv nekoga ko je fotografisao nešto što se ne sme. Sankcija se svodi na upozorenje, na brisanje onoga što je uslikano i na udaljavanje od spornog mesta - kaže Simić.

KALEMEGDAN

Na Kalemegdanu koji posećuje najveći broj turista, zabranjeno je fotografisanje bez odobrenja uprave pošto je u pitanju istorijsko-kulturni spomenik. Ipak obezbeđenje najčešće reaguje na fotografisanje sa stalkom, odnosno tronošcem, jer nije dozvoljeno korišćenje fotografija u komercijalne svrhe. Kako se danas naplaćuju i klikovi na drštvenim mrežama, pojam komercijalnog je prilično rastegljiv.

AERODROM

Najveći rizik je pravljenje selfija na aerodromu. Pravljenje bilo kakve fotografije na aerodromu lako može da znači privođenje i objašnjavanje policiji da niste terorista i da ste slike pravili isključivo za privatnu arhivu.

PREDSEDNIŠTVO SRBIJE, AMBASADE

Ispred zgrade Predsedništva Srbije odavno postoji zabrana fotografisanja, a policija neće blagonaklono gledati na ni fotkanje ispred ambasada. Ovo se pravda bezbednosnim razlozima, međutim mnogi stručnjaci smatraju da je ova zakonska odredba prevaziđena jer se sada sve fotografije zgrada državnih institucija mogu pronaći na internetu.

MUZEJI, GALERIJE, CRKVE

Muzeji i galerije naplaćuju ulaz i zbog toga najpre žele da vam uz kartu prodaju i fotografije svojih eksponata. Ovde zabrana fotografisanja važi i zbog toga što se slike i pojedine freske mogu oštetiti od upotrebe blica.

BOLNICE

Bolnice smete do mile volje da fotografišete spolja, ali za svaku sliku napravljenu unutar zgrade neophodna vam je saglasnost direktora ili uprave konkretne zdravstvene ustanove.

GRANIČNI PRELAZI, MOSTOVI

I granični prelazi i mostovi smatraju se strateški važnim objektima, pa je fotografisanje istih zabranjeno. Dok se ova zabrana itekako poštuje kada neko okrene objektiv ka kućici na graničnom prelazu, opomene za fotografisanje na mostovima nešto su ređe.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE