Obrenovac, 24.02.2019

SVE NAS JE MANJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.02.2018.
'Do 2050. Srbija će izgubiti 1,5 milion stanovnika, a za deceniju ostali smo bez grada veličine Novog Sada'

Foto:Zoran Ilić
Ministar za demografiju i populacionu politiku Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže da će Srbija do 2050. godine izgubiti blizu 1,5 miliona stanovnika ako se nastavi negativan demografski trend, a u prethodnih desetak godina ostala je bez grada veličine Novog Sada.

- Samo je AP Vojvodina za proteklih petnaestak godina izgubila čak osam odsto stanovnika - kaže Dejanovićeva za novosadski "Dnevnik".

Ona je rekla da je u 2016. godini zabežen neslavni rekord - tad je rođen najmanji broj beba od kad statistika beleži te podatke u Srbiji.

- Prema poslednjoj analizi, naša država će, ukoliko se nešto ne promeni, do 2050. godine izgubiti blizu jedne petine, odnosno oko 1,5 miliona stanovnika. Na negativnu demografsku sliku utiče više faktora koji zahtevaju široko polje borbe sa negativnim uticajima - rekla je Dejanovićeva.

Ona je istakla da se Srbija nalazi na šestom mestu u Evropi po starosti nacije, a kada se "beloj kugi" dodaju migracije, sasvim je jasno da će brojke biti sve lošije ako se ništa ne preduzme.

- Zato je odluka da se u Vladi Srbije formira zaseban kabinet koji će se baviti demografijom i populacionom politikom vrlo važna jer država mora preuzeti deo odgovornosti za takvu demografsku situaciju putem odgovarajućih poteze koje će povući, da se ta situacija izmeni na bolje - navela je Dejanovićeva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE