Obrenovac, 21.09.2019

Svi zakoni i propisi na samo jednom mestu


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 31.10.2017.
Pravno-informacioni sistem Republike Srbije predstavlja najve─çu pravnu bazu u Srbiji koja jedina sadr┼żi va┼że─çe i zvani─Źne zakone i druge propise u izvornom i ta─Źnom obliku uz mogu─çnost jednostavnog pra─çenja izmena i dopuna svakog propisa

Foto:Printscreen,Promo


´╗┐

Osnovna prednost PIS-a jeste besplatna dostupnost svih va┼że─çih propisa za sve gra─Ĺane koji imaju pristup internetu. Pretra┼żivanje baze je jednostavno i lako, a korisnici na jednom mestu mogu prona─çi sve brojeve „Slu┼żbenog glasnika“, arhivu slu┼żbenih glasila, uskla─Ĺenu sudsku praksu koja po─Źiva na merodavnim odlukama, komentare i tuma─Źenja zakona, veze ka razli─Źitim evropskim direktivama i zakonima, kao i presude i objašnjenja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Veliki broj predstavnika stru─Źne javnosti zagovornici su koriš─çenja Pravno-informacionog sistema Republike Srbije, budu─çi da je, kako oni isti─Źu, dostupnost pouzdanih, a┼żurnih i potpunih informacija o relevantnim propisima i pravnoj praksi organa javne vlasti preduslov za postojanje ure─Ĺene pravne dr┼żave.
 

„Pravno-informacioni sistem izdvaja se od svih ostalih elektronskih pravnih baza zahvaljuju─çi pouzdanosti i ta─Źnosti svih objavljenih podataka, budu─çi da je upravljanje, kao delatnosti od javnog zna─Źaja, povereno javnom preduze─çu „Slu┼żbeni glasnik“, koje ima tradiciju objavljivanja zakona, propisa i drugih akata du┼żu od 200 godina. PIS predstavlja nezamenljiv instrument za zaposlene u razli─Źitim pravosudnim i drugim institucijama i privrednim društvima, naro─Źito u aktuelnom trenutku, budu─çi da omogu─çava prikazivanje svih podzakonskih akata, prakse organa i stavova stru─Źnjaka koji su povezani sa oko 250 zakona koje je potrebno uskladiti sa Zakonom o opštem upravnom postupku koji je po─Źeo da se primenjuje 1. juna 2017. godine. Pomenuto uskla─Ĺivanje ima za cilj pove─çanje pravne sigurnosti i olakšanje primene propisa, a predvi─Ĺeno je da bude završeno do 1. juna 2018. godine“, mišljenje je Dobrosava Milovanovi─ça, profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Baza Pravno-informacionog sistema nije namenjena samo onima koji se profesionalno bave pravom i pravnom naukom, ve─ç i svakom gra─Ĺaninu koji ┼żeli da se informiše o odre─Ĺenom propisu, sudskoj praksi ili da, na primer, prona─Ĺe odgovaraju─çi model ugovora.

Na veoma jednostavan i brz na─Źin se prona─Ĺu odgovori na pravna pitanja, a svako ko ima pristup internetu, pomo─çu kompjutera, pametnog telefona ili nekog od prenosnih ure─Ĺaja mo┼że veoma lako pretra┼żivati me─Ĺusobno povezane baze.

Svakodnevno a┼żuriranje

Baze se a┼żuriraju dnevno, a ─Źinjenica da nije potreban nikakav poseban softver za pristupanje Pravno-informacionom sistemu RS ─Źini ga još pristupa─Źnijim. Uz to, koriš─çenje sajta prilago─Ĺeno je i slabovidim osobama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE