Obrenovac, 22.11.2019

SVETOSAVSKA AKADEMIJA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 28.01.2019.
Igrokazom, recitalima i pesmama u SKC-u obeležen je Savindan

Foto:lokalnenovine.rs
U pozorišnoj sali Sportsko-kulturnog centra „Obrenovac“, u organizaciji Crkvene opštine, Osnovne škole „Posavski partizani“ i obrenovačke Gimnazije, održana je Svetosavska akademija. Osim velikog broja Obrenovčana i predstavnika Gradske opštine, svečanosti je prisustvovao je i vladika valjevski Milutin.

„Centralna svečanost u Obrenovcu, na dan Svetog Save, svakako je Svetosavska akademija koja određeni niz godina traje u našem gradu, i to uz veliku podršku Gradske opštine Obrenovac, SKC-a i obrenovačkih škola“, kazao je Slobodan Ilić, arhijerejski namesnik posavski.

Manifestacija ovakvog tipa ima veliki značaj za ceo Obrenovac i uopšte pravoslavni svet, jer je, prema rečima sveštenstva, ovo prava prilika da pokažemo i dokažemo da nismo narod bez korena.

Protojerej stavrofor Ljubisav Adžić govorio je Svetosavsku besedu u čast jedne od najvažnijih ličnosti u srpskoj istoriji.

Domaćini ovogodišnje Svetosavske akademije bili su učenici Osnovne škole „Posavski partizani“ i Gimnazije.

„Gimnazijalci su i ove godine učestvovali u Svetosavskoj akademiji. Pripremili su recital pod nazivom „Slovo slave spleli smo Svetom Savi“, kao i kazivanja o Svetom Savi, Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića. Takođe, taj svetosavski duh ogleda se i u saradnji i prijeteljstvu, prožimanju druženja, tako da smo imali saradnike iz Osnovne škole „Posavski partizani“, rekla je Jasmina Kojić, profesorka srpskog jezika Gimnazije u Obrenovcu.

Program je dodatno obogaćen nastupom hora „Svetog Joakima i Ane“, a sama Svetosavska akademija protekla je i u znaku obeležavanja jubileja – 800 godina od uspostavljanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, čiji je osnivač bio upravo Sveti Sava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE