Obrenovac, 12.07.2020

'ZLOČIN I KAZNA'


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 15.01.2019.
Kazna za one koji upale sva 4 migavca ispred škole i vrtića premala je za posledice koje bahati vozači mogu da izazovu i ugroze živote dece

Foto:Profimedia/Alamy
Kazna za bahate vozače koji "upale sva četiri" je 5.000 dinara. Ona je ista, bilo da je auto zaustavljen ili parkiran, tamo gde ima malo pešaka i drugih vozila, ili ispred škole, vrtića, bolnica, u prometnim ulicama... Stručnjaci misle da kazna u drugom slučaju treba da bude veća, a posebno kad se "migavcima" ugrožavaju deca.

Vozači koji upale sva četiri migavca i izađu iz vozila, treba da znaju da su u tom trenutku parkirali auto. U saobraćaju je dozvoljeno zaustavljanje od tri minuta. Posle tog vremena smatra se da je vozilo parkirano, bez obzira na migavce koji svetle.

Veliki broj onih koji sede za volanom, pale sva četiri gde stignu. Ne zanima ih da li u tom trenutku nekog ugrožavaju ili blokiraju saobraćaj. Međutim, posebna "kategorija" su oni koji to rade ispred škola, vrtića...

Prema mišljenju Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja, kazna za takvo nepropisno parkiranje treba da bude veća.

- Po meni ne treba da bude ista kazna za svako nepropisno parkiranje. Nije isto ako neko nepropisno parkira tamo gde nikoga ne ugrožava i ne ometa saobraćaj, u odnosu na mesto gde ugrožava nekog, a naročito decu. Za ugrožavanje dece mora da bude najveća kazna - započeo je razgovor za Telegraf.rs Okanović.

On ističe da je problem što Zakon ne prepoznaje stepen ugrožavanja bezbednosti i saobraćaja prilikom nepropisnog parkiranja.

- Po meni treba da bude veća kazna ako neko parkira neposredno iza pešačkog prelaza u zoni škole, a još veća kad neko parkira na pešački prelaz u zoni škole. Još veća kazna treba da bude ako se neko parkira u zoni škole tako što prepreči trotoar i skroz ga blokira, jer u tom slučaju dete mora da izađe na kolovoz i tako se ugrožavaju deca - istakao je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

MIŠLJENJE SUDIJE ZA PREKRŠAJE 

Sa mišljenjem Okanovića se slaže i Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

- Mislim da kazna za vozače koji upale sva četiri migavca ispred škole, vrtića treba da bude veća i da to treba da se proširi i na bolnice i na saobraćajnice gde je jaka frekvencija. Na saobraćajnicama gde je jaka frekvenca, može da dođe, kao što i dolazi, do sudara zbog nepropisno parkiranih vozila.

To se, naročito, dešava tamo gde ima jedna traka u jednom smeru. Kad je ona blokirana vozači moraju da pređu na drugu stranu, i možda i preko pune linije, i često dođe do sudara zbog takve nesavesnosti - objasnio je za Telegraf.rs Marinović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE