Obrenovac, 17.06.2019

DANAS SU SVETI VRAČI


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 14.11.2018.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat i kao Sveti Vrači

Foto:Printscreen
Ovaj praznik se, osim u pravoslavnim hramovima i crkvama, kao i domovima građana, obeležava i u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama jer se ovi sveci smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Prema predanju, Sveti Kozma i Damjan su pomagali i lečili ljude, ne tražeći zauzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi", pa su u narodu poznati i kao sveti besrebrenici.

"Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima, lečeći svaku slabost i svaku nemoć", zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Vaspitani su u hrišćanskom duhu i u mladosti su izučili lekarske veštine. Bili oprezni u besplatnom lečenju toliko da se jednom prilikom Kozma naljutio na Damjana što je od jedne bolesnice uzeo tri jajeta, a on je to uradio jer ga je ona prethodno zaklela Svetom Trojicom.

Sahranjeni su zajedno, u mestu Feremanu, shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva i da im se moli u bolesti i nevolji i do danas.

Svetitelji Kozma i Damjan predstavljeni su na ikonama i freskama u srednjovjekovnoj odeždi, sa kovčežićima u kojima su nosili lekove, a jedna od najpoznatijih fresaka sa likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj Patrijaršiji.

Inače, Sveti Vrači se obeležavaju uvek 14. novembra, a u crkvenom kalendaru praznik nije upisan crvenim slovom i nije obavezan post.

Kanon SPC nalaže da se, svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao Sveti Vrači, slave dva puta godišnje – 14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra na dan smrti Damjanove.

U narodu postoji verovanje da na ovaj praznik treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje, ali i da je dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE