Obrenovac, 28.02.2020

U Obrenovcu obeležen Svetski dan šuma


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 21.03.2019.
Nove sadnice našle su svoje mesto na poljani u Topolicama

Foto:Printscreen
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 21. decembra 2012. godine rezoluciju kojom je 21. mart proglašen svetskim Danom šuma, sa ciljem da se podigne svest zajednice o značaju šuma i doprinelo njihovom očuvanju.

Svetozar Andrić, direktor Javnog preduzeća za unapređenje i zaštitu životne sredine, objasnio je kakav značaj imaju šume u prilagođavanju i borbi protiv klimatskih promena neprocenjiv, naročito u proizvodnji kiseonika i deponovanju ugljen dioksida, odnosno borbi protiv gasova sa efektom staklene bašte.

"Činjenica je da jedan hektar zasađenih šuma apsorbuje i do 5 tona ugljen dioksida što značajno utiče na smanjenje efekata staklene bašte. U tom smislu ugljen dioksid je jedan od najštetnijih gasova, a 40% ugljenika na planeti je skladišteno u šumama, zbog čega je borba protiv smanjivanja površina pod šumama takođe jedan od prioriteta modernog društva", rekao je Andrić.

On je napomenuo da su štetni efekti gasova naročito izraženi u industrijski razvijenim gradovima.

"Izreka da su šume pluća planete, odnosno pluća gradova, tu se neposredno vidi, pa je očuvanje i povećanje zelenih površina u gradovima preduslov za opstanak ljudi u njima. Preporuka je da se današnji dan obeležava tako što se povećava broj zasada, naročito u gradovima koji su industrijski razvijeno, kao što je Obrenovac", kazao je Andrić.

"Trudimo se da rizike na životnu okolinu smanjimo i, mi kao preduzeće, učestvujemo u održivom razvoju našeg grada i želimo da održimo ravnotežu između industrijskog razvoja i zdrave životne sredine. Zato ćemo danas, na poljani ispred staze u Topolicama zasaditi četrdesetak već oformljenih sadnica. Tu su crveni hrast, crvena šljiva, borovi, ukrasno bilje i mnogo drugih," dodao je on i ponovio čuveni cilj preduzeća a to je da svaki građanin Obrenovca ima svoje drvo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE