Obrenovac, 21.02.2024

SJAJNA VEST ZA SRPSKE GASTARBAJTERE U OVOJ STRANOJ ZEMLJI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 25.01.2023.
Naših tamo ima puno, a odsad za staž i penziju više ne treba da brinu

Foto:Shutterstock


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i ambasador Australije u Republici Srbiji Nj.E. Danijel Emeri potpisali su Sporazum o socijalnoj sigurnosti Republike Srbije i Australije, objavio je PIO Fond.

Sporazumom o socijalnoj sigurnosti, državljanima Republike Srbije u Australiji biće omogućeno da lakše ostvare svoja prava iz socijalnog osiguranja i da ta prava koriste i na teritoriji Republike Srbije.

PIO fond je saopštio da se ovim sporazumom reguliše se ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, izbegavaju se dvostruka osiguranja za privremeno upućena lica i omogućava se potpunija zaštita osiguranika i korisnika prava.

Ministar Selaković je istakao da je jedan od najznačajnijih principa ovog Sporazuma, princip sabiranja staža osiguranja.

- Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država uzeće u obzir i staž osiguranja navršen u drugoj državi ugovornici - ukazao je ministar i dodao da će se u tom slučaju visina penzija određivati srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

https://www.kurir.rs/vesti/biznis/4094194/srbija-i-australija-potpisale-sporazum-o-penzijama

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE