Obrenovac, 22.02.2020

ZBOG SRPSKE TROBOJKE MOGLI BISTE I 'FINO' DA ISKEŠIRATE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2018.
Jedan detalj može da vas košta do 400.000 dinara!

Foto:Filip Plavčić
Kad se srpski narod veseli, pravi svadbu, krštenje, proslava ne može da prođe bez muzike, pucanja iz oružja i mahanja zastavom.

Slično je i na utakmicama. Kad su na vrhuncu euforije, Srbi obavezno dižu tri prsta, ističu državna znamenja, mašu zastavom ili se čak ogrću njom. U tim trenucima mnogi od njih ne misle o zakonu. A možda i ne znaju da zakon o državnim znamenjima kaže: "Državnu zastavu sa grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije, ne i građani."

Naopako postavljanje

Razliku između državne i narodne zastave objasnio nam je heraldičar Dragomir Acović.

- Narodna zastava je trobojka bez grba, a državna je kad na trobojci postoji i mali grb, to je osnovna razlika. Zakon je predvideo da državnu zastavu koriste sve državne institucije, ali ne i građani. Kad se istakne državna zastava, treba da bude izvesno da se radi o nekome ko je po ustavu i zakonu ovlašćen da govori i predstavlja državu, što običan građanin nije. Državna zastava je znak ponosa i njenim specifičnim i ekskluzivnim simbolom žele da se posluže mnogi, ali to ne znači da od državne zastave treba napraviti navijačku ili svadbenu - kaže Acović.

On upozorava da postoji mnoštvo primera i da se u državnim institucijama nepravilno postavljaju državna obeležja.

- Nije dramatično što se građani iz neznanja nepravilno ophode prema zastavi, dramatičnije je da neke državne ustanove, gradske vlasti i lokalne samouprave zastave ističu po meri svoga neznanja, a ne po zakonu. Kad se prođe nekim gradom, vidimo brojne zastave razapete vertikalno, a trobojka bi trebalo da bude postavljena horizontalno. To je uvreda državnog simbola! Umesto da se silni inspektori i komunalni policajci razlete i pokažnjavaju ta društva, njima to ne pada na pamet, ali se zato za nepropisno parkiran auto odmah reaguje - kaže Acović.

Nikako pocepane

Strogo je zabranjeno korišćenje pocepanih ili oštećenih zastava, podseća Hadži Nenad M. Jovanović, direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma.

- Ne smeju se isticati ni pohabane zastave niti izbledele. Takođe, ne smeju biti postavljene tako da dodiruju tlo. Zakon vrlo jasno propisuje način korišćenja i postavljanja, a dešava se da ljudi haube automobila prekrivaju zastavom, stavljaju je na konferencijske stolove. Skandalozan je bio slučaj u rijalitiju kad je osoba igrala na zastavi. Nemam ništa protiv nje, mislim da joj nije ni bila namera da ponizi simbol države, ali je prizor bio skandalozan - zaključuje Jovanović.

Specifičnosti zastave:

Državna zastava

- horizontalna trobojka
- crveno, plavo, belo polje iste visine
- dugačka tri, a visoka dva metra
- IMA GRB

Narodna zastava

- horizontalna trobojka
- crveno, plavo, belo polje iste visine
- dugačka tri, visoka dva metra
- NEMA GRB

Kazne za nepravilno korišćenje

Pravna lica koja se ne pridržavaju propisa o korišćenju zastave i državnih znamenja kazniće se od 40.000 do 400.000 dinara, a za fizička lica propisana je novčana kazna od 5.000 do 20.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE