Obrenovac, 14.12.2018

Ta─Źna baza propisa dostupna onlajn


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 20.12.2017.
Gotovo ne postoji osoba koja na internetu nije poku┼íala da na─Ĺe odre─Ĺeni zakon ili neki drugi propis. Iako postoji veliki broj elektronskih pravnih baza, malo je onih u kojima se neko ko se ne bavi profesionalno pravom mo┼że sna─çi

Foto:Promo,Profimedia


´╗┐

Pravno-informacioni sistem Republike Srbije (www.pravno-informacioni-sistem.rs), elektronska pravna baza kojom upravlja JP „Slu┼żbeni glasnik“, zadovoljava potrebe svakog korisnika, od prose─Źnog gra─Ĺanina, pa sve do advokata i sudija, kao i zaposlenih u pravnim slu┼żbama velikih kompanija, dr┼żavnim i drugim institucijama i organizacijama.

Gra─Ĺane uglavnom zanimaju aktuelni zakoni, pa je PIS za svakog korisnika obezbedio besplatan pristup bazi koja sadr┼żi trenutno va┼że─çe zakone i druge propise. Velika prednost koja umnogome olakšava pretragu jeste ─Źinjenica da je sajt Pravno-informacionog sistema zbog svoje preglednosti i lake navigacije veoma jednostavan za koriš─çenje.

Advokatima i sudijama PIS predstavlja zna─Źajan alat za rad, budu─çi da se sastoji od pojedina─Źnih baza grupisanih po oblastima, koje sadr┼że sve informacije koje su zna─Źajne i neophodne za njihov rad. Tako, pored baze sa trenutno va┼że─çim propisima, Pravno-informacioni sistem ima i elektronski oblik „Slu┼żbenog glasnika“ i arhivu slu┼żbenih glasila, pa se lako mo┼że na─çi svaka izmena zakona, ─Źlana zakona ili nekog drugog propisa. Sve pravne nedoumice mogu se rešiti pomo─çu baze mišljenja, modela i literature, gde se mogu na─çi informacije o primeni zakona ili nekog drugog propisa u odre─Ĺenoj situaciji, kao i razli─Źiti modeli ugovora, a naro─Źito je zna─Źajna baza propisa na engleskom jeziku, jer se broj stranih investitora koji posluju u našoj zemlji poslednjih godina zna─Źajno uve─çava.

Pravno-informacioni sistem mo┼że se pohvaliti i reprezentativnom bazom sudske prakse, koja sadr┼żi preko 30.000 merodavnih sudskih odluka koje predstavljaju temelj za postupanje nadle┼żnih organa u istim ili sli─Źnim postupcima. Sa ciljem da se obezbedi jedinstvena sudska primena prava i jednakost stranaka u sudskim postupcima, bazu sudske prakse besplatno mogu koristiti svi sudovi i javna tu┼żilaštva, Republi─Źko javno pravobranilaštvo, Pravosudna akademija, zaštitnik gra─Ĺana, poverenik za informacije od javnog zna─Źaja i zaštitu podataka o li─Źnosti i javna pravobranilaštva opština, gradova, grada Beograda i gradskih opština.

Sajt Pravno-informacionog sistema sadr┼żi objedinjenu i kompletnu pravnu gra─Ĺu i jedini je koji sadr┼żi validne i ta─Źne propise, dostupne u izvornom, potpunom i ta─Źnom obliku. Svaki od njih ima vezu s drugim povezanim propisima i slu┼żbenim glasilima, a korisnicima su dostupne i verzije pre─Źiš─çenih tekstova, osnovnih tekstova i hronologija unetih izmena, a a┼żuriranje podataka obavlja na dnevnom nivou. PIS-u se mo┼że pristupiti sa tableta, mobilnog telefona ili nekog drugog prenosnog ure─Ĺaja, a za njegovo koriš─çenje nije potreban poseban softver. Tako─Ĺe, njegova upotreba prilago─Ĺena je i slabovidim osobama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE