Obrenovac, 14.11.2018

Srpski ─Ĺaci ubudu─çe ─çe u─Źiti uz pomo─ç TABLETA i DIGITALNIH UD┼ŻBENIKA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 07.12.2017.
Listanje stranica ud┼żbenika uskoro bi moglo da padne u zaborav, jer Nacrt novog zakona o ud┼żbenicima predvi─Ĺa uvo─Ĺenje digitalnih knjiga u ┼íkole

Foto:N.Bo┼żovi─ç


´╗┐

Ukoliko ovaj predlog bude usvojen, umesto ud┼żbenika, radnih svezaka, ve┼żbanki i pernica, ─Ĺaci ─çe u školske torbe pakovati - punja─Ź i tablet ra─Źunar. Ova predlo┼żena novina mališanima ─çe olakšati ran─Źeve, ali po mišljenju stru─Źnjaka, i zainteresovati decu za gradivo.

Javna rasprava o nacrtu zakona po─Źinje ove nedelje. Da bi ovaj predlog mogao da bude primenjen u praksi, u zakon je uvedena odredba da je ud┼żbenik osnovno didakti─Źko sredstvo, ali se to odnosi i na štampani i ud┼żbenik u digitalnoj formi. Kada zakon bude usvojen, bi─çe odre─Ĺeni i standardi za izradu digitalnih ud┼żbenika. U Ministarstvu prosvete naveli su da ─çe digitalizacija omogu─çiti jeftinije i svima dostupno obrazovanje.

- U─Źenicima ─çe digitalni ud┼żbenici biti zanimljiviji i funkcionalniji, što ─çe uticati i na pove─çanje znanja i veština - rekli su iz Ministarstva.

Ako ovaj predlog bude usvojen, u─Źenici ─çe mo─çi da biraju da li ┼żele standardne knjige, ili ─çe pak pre─çi na digitalni na─Źin u─Źenja.

Ukoliko digitalni ud┼żbenici za┼żive, morala bi da bude oformljena neka vrsta digitalne platforme, aplikacije ili portala na koju bi bila postavljena ponuda knjiga, gde bi u─Źenici mogli da preuzimaju ud┼żbenike nakon registracije. Još jedna prednost digitalnih ud┼żbenika je što su oboga─çeni razli─Źitim medijskim sadr┼żajima poput 3D modela, animacija, video i zvu─Źnih zapisa, galerija fotografija, ali i zadacima za ponavljanje i proveru znanja, što nastavu ─Źini dosta zanimljivijom.

Stru─Źnjaci ka┼żu da ─çe digitalni ud┼żbenici biti prijem─Źivi savremenim generacijama, kojima su ra─Źunari i tableti svakodnevna igra─Źka.

- Ima tu i prednosti i mana. Deca svakako mnogo koriste tablet i ra─Źunare, pa im ne─çe biti problem da se naviknu na takav vid u─Źenja, štaviše, to ─çe im biti prirodno. Naravno, mora se biti oprezan sa vremenom koje ─çe deca provoditi ispred ekrana - ka┼że dr Ranko Rajovi─ç, jedan od vode─çih stru─Źnjaka za rani razvoj inteligencije kod dece i predsednik Mensinog komiteta za darovitu decu.

Kako bi nastava sa digitalnim ud┼żbenicima mogla da izgleda, vidi se i po primeru OŠ “Vuk Karad┼żi─ç” iz Kraljeva, prve škole u Srbiji koja je uvela eksperimentalnu digitalnu nastavu. Svako dete u tri odeljenja ni┼żih razreda ima tablet na kome prati i rešava zadatke iz matematike koji se pojavljuju na glavnom ekranu u u─Źionici. ─Éaci tablete koriste i umesto ─Źitanki na nastavi srpskog jezika. Imaju i aplikacije za igre, kao što je slagalica, ─Źime na zanimljiv na─Źin savladavaju gradivo.

- Sadr┼żaje ud┼żbenika deca na ─Źasovima prate na tabletima. Koliko ih to motiviše, govori i podatak da istog momenta dobiju informaciju da li su dobro rešili zadatak. To je sistem koji je ra─Ĺen na bazi video-igara da bi im bilo zanimljivije – rekla je Biljana Barlovac, direktorka škole “Vuk Karad┼żi─ç”.

Naši izdava─Źi ve─ç imaju u ponudi digitalne verzije ud┼żbenika ili dodataka.

- Prednosti digitalnih sadr┼żaja su višestruke, deci ─çe biti zanimljivije gradivo, medij je prihvatljiviji za njih, lakše ─çe se savladavati gradivo, a sadr┼żaj ─çe biti bogatiji. Najbolja je kombinacija štampanog i digitalnog sadr┼żaja, pogotovo u mla─Ĺim razredima - ka┼żu u izdava─Źkoj ku─çi “Klett”.

Disk uz štampanu knjigu

Postoje─çi digitalni ud┼żbenici dolazili su na CD-u uz štampani ud┼żbenik (kao što je na primer u slu─Źaju interaktivne zbirke za fiziku), dok su za ostale predmete nastavnici koristili verziju na CD-u. „Osim toga, imamo interaktivni obrazovni portal koji deca i nastavnici mogu da koriste ulaze─çi na njega sa svojom šifrom preko bilo kog ra─Źunara, tableta ili telefona - ka┼żu u “Klettu”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE