Obrenovac, 07.07.2020

Deca iz Obilića sa decom iz Obrenovca na Tari


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 06.02.2020.
Program 'Eko kampovi' omogućio najmlađim Obrenovčanima druženje sa decom sa Kosova

Foto:Printscreen
Gradska opština Obrenovac već devet godina realizuje program "Eko kampovi" koji podrazumeva besplatan sedmodnevni klimatski oporavak na najlepšim srpskim planinama. Učenici od prvog do četvrtog razreda obrenovačkih osnovnih škola i ovog zimskog raspusta, o trošku opštine, borave u odmaralištima "Centra dečijih letovališta i oporavilišta Beograd" na Tari, Goču, Rudniku i Divčibarama.

Predstavnici Gradske opštine Obrenovac i Grada Beograda posetili su juče mališane koji su trenutno sa svojim učiteljicama smešteni na Tari u odmaralištu "Mitrovac". Uz 120 učenika iz OŠ ”Posavski partizani” na Tari trenutno svoj raspust provodi i 30 mališana iz opštine Obilić sa Kosova i Metohije.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je objasnio da je boravak dece sa Kosova na Tari deo sporazuma koji su potpisali Grad Beograd i srpske sredine sa Kosova i Metohije.

"Gradske opštine vode računa da pomognu život naših sunarodnika sa Kosova, a jedna od aktivnosti je da srpska deca koja žive u tim sredinama posećuju Beograd i koriste pogodnosti koje imaju i beogradska deca. Tako su deca iz Obilića ovde zajedno sa decom iz Obrenovca i drugih krajeva Beograda, na šta smo veoma ponosni", istakao je Vesić.

Vesić je dodao da u ovom trenutku u šest objekata Centra dečjih letovališta i oporavilišta ima smeštajnih kapaciteta za oko 800 dece.

"Trenutno smo preuzeli odmaralište Šuplja stena kod Beograda, a završavamo i renoviranje objekta u Aranđelovcu. Kada budemo završili ta dva objekta, imaćemo 260 mesta više i nastavićemo da ulažemo u Centar dečjih letovališta i oporavilišta. Već naredne godine uložićemo i u rekonstrukciju objekta na Tari, u koji od otvaranja nije mnogo uloženo. Naš cilj je da imamo više smeštajnih kapaciteta kako bi deca iz Beograda mogla da provode vreme na planini, da uče o ekologiji i tokom letnjeg i zimskog raspusta neko vreme provedu zajedno", kazao je zamenik gradonačelnika i poručio roditeljima da je ovo najbolja ponuda za decu.

Vesić je naveo da sva deca u Obrenovcu imaju besplatno zimovanje na planini, zahvaljujući dogovoru između Opštine i Termoelektrane.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković naglasio je da je za ovo putovanje zaslužna Termoelektrana i zahvalio je tom prilikom njenom rukovodstvu na tome što su uz građane Obrenovca i što se na odgovoran način odnose prema zdravlju svog stanovništva. Prema njegovim rečima, opština je pokrenula ovaj program sa ciljem da poboljša otpornost mališana na klimatske promene i zagađenje koje emituje termoelektrana.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dejan Pavićević zahvalio se predstavnicima Grada Beograda i Opštine Obrenovac na brizi koju su pokazali prema deci iz opštine Obilić.

Dolazak ovde i druženje sa vršnjacima za decu je nezaboravno iskustvo, istakao je Pavićević, navodeći šta je sve urađeno za žitelje Obilića i drugih opština. On je najavio da se za desetak dana očekuje da Grad Beograd u Kosovskoj Mitrovici započne izgradnju zgrade za povratnike.

Predsednik Privremenog organa Opštine Obilić Nenad Denić takođe je izrazio zahvalnost na svoj pruženoj pomoći.

"Znamo da nismo sami. Država Srbija nas uvek štiti i brani i punim očima gledamo u nju, jer druge države nemamo", rekao je on.

Direktorka Centra dečjih letovališta i oporavilišta Tanja Santrač kaže da je izuzetno zadovoljna zbog devet godina duge saradnje sa opštinom Obrenovac. Ona je kao cilj programa istakla to da što više dece, kako predškolskog tako i školskog uzrasta, dolazi u objekte, a osvrnula se i na potrebu da se centar unapredi u smislu smeštajnog kapaciteta. Centralni objekat kampa je renoviran, projekti za treći i četvrti paviljon su završeni, dok će naredni projekti biti vezani za peti i šesti paviljon, precizirala je ona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE