Obrenovac, 20.05.2019

TEK NAM SLEDI PAKAO


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 09.06.2018.
Pogodiće nas AFRIČKI CIKLON, temperature će biti iznad 40 stepeni!

Foto:Profimedia
Ovo proleće biće najtoplije u Srbiji ikada, sa temperaturama skoro tri stepena iznad proseka, kažu meteorolozi! Tome u prilog ide i podatak da je juče u našoj zemlji izmereno tropskih 35 stepeni, što znači da je to bio jedan od najvrelijih prolećnih dana u istoriji.

U RHMZ kažu da će i leto biti među deset najtoplijih svih vremena, jer se očekuje više od 50 tropskih dana i temperature iznad 40 stepeni.

Meteorolog "Weather2umbrella" Đorđe Đurić kaže da se do kraja leta "crno piše" svima onima koji ne podnose vrućinu i tropske temperature.

"Tačno je da nam je ovo proleće najtoplije otkako se mere temperature, a mi meteorolozi otkrili smo i razlog zašto je to tako. Naime, na vreme u Srbiji utiče sa jedne strane vlažan ciklon sa Atlantika i Mediterana, a sa druge suve struje iz Severne Afrike koje donose visoke temperature. Ove godine afrički ciklon je dominantniji i zato imamo ovako vrelo proleće, sa tropskim vrućinama i malo pravih padavina", objašnjava Đurić.

I šef Odseka za klimatske analize i prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jasminka Smailagić potvrđuje da je ovo najtoplije proleće od 1951. godine, u kome je prosečna maksimalna temperatura za skoro tri stepena viša od prosečnih.

"Ovo proleće je najtoplije u istoriji meteoroloških merenja, karakterišu ga ekstremno topli april i maj, i veliki broj dana sa visokom ne samo maksimalnom nego i minimalnom dnevnom temperaturom vazduha. April 2018. godine je bio najtopliji u istoriji, a maj treći po visini temperature otkako se one kod nas mere. Osmatranja pokazuju da su Crno more i istočni Mediteran tokom proleća bili topliji u odnosu na prosečne vrednosti, i to je osnovni uzrok ovako toplog proleća. A svako sledeće biće još toplije", kaže Smailagićeva.

Jasminka Smailagić kaže da će leto pred nama biti jedno od deset najtoplijih u istoriji.

"Tokom jula i avgusta očekuje se niz "toplotnih talasa", sa više od 50 tropskih dana, kada će temperatura prelaziti 30 stepeni. To je skoro svaki drugi dan leta! Imaćemo i oko 25 tropskih noći, tokom kojih temperature neće padati ispod 20 stepeni", kaže ona i navodi da će količina padavina tokom leta biti ispod višegodišnjeg proseka u većem delu Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE