Obrenovac, 16.07.2019

OTKRIVENO ŠTA NAM UVALJUJU


Izvor: Tanjug/Alo,Lokalne novine | Obrenovac, 15.07.2018.
Evo kakve nam TELEFONE prodaju ZA DINAR i zašto im je CENA baš ta!

Foto:Profimedia
Udruženja potrošača često upozoravaju da ih im se građani žale na mobilne operatere.

Građani se najviše žale na iznos računa i na ispravnost uređaja koji se kupuju uz paket, a u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije čak tvrde da mobilni operateri prodaju, uz pakete, telefone za jedan dinar koji su sumnjivog porekla i nemoguće im je ući u trag.

Predsednik NOPS Goran Papović je komentarišući sumnje pojedinih građana da su mobilni telefoni koji se prodaju za jedan dinar već korišćeni i reparirani, kaže da ti telefoni možda stvarno i vrede jedan dinar, ali da nije samo to problem.

"Možda stvarno vrede samo jedan dinar i nemaju nikakvo pravo da naplaćuju bilo šta više od jednog dinara".

Papović upozorava da je tim telefonima nemoguće ući u trag i da za neke od njih nema ni rezervnih delova, niti je čak moguće za njih dobiti zamenski telefoni u slučaju kvara.

"Svesni smo da se godišnje gube milioni evra u sivoj zoni, ali to ne opravdava mobilne operatere da ''takve'' telefone prodaju nama. Potrošači koji žele da izbegnu sivu zonu odlaze u legalne prodavnice, kod mobilnih operatera, a sačeka ih ono od čega su pobegli želeći da ne kupuju od bilo koga, da ne kupuju u sivoj zoni, po prodavnicima koje nisu za to registrovane ili na pijacama", naveo je on.

On podseća da su mobilni operateri nedavno dobili zabranu da naplaćuju kazne za prevremeni raskid ugovora sa korisnicima i naglasio da je NOPS još pre više godina upozoravao da "jasno piše u Zakonu o obligacionim odnosima da ne postoje ugovorne kazne za finansijske usluge, odnosno da za novčane nadokande ne postoji ugovorna kazna".

Mobilni operateri će sada reći - ''dobro, nećemo više", ali šta je sa oštećenim potrošačima i šta će biti sa time što su mobilni operateri protivpravno ostvarili dobit, pita Papović.

Navodi da je problem u tome što ne postoje kolektivne tužbe građana i da se mobilni operateri kod naš još vode pravilom APP (ako prođe - prođe).

"Još uvek imamo APP kod mnogih potrošača koji nisu informisani. Poslaće vam neki račun, pa ako primetite da taj račun ne odgovara onom što je potpisano ili da je to zabranjeno primetite, a ako ne, naplatiće vam", rekao je Papović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE