Obrenovac, 07.07.2020

Obeleženo 50 godina od postojanja Termoelektrane ”Nikola Tesla”


Izvor: obrenovac.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 06.03.2020.

Foto:Printscreen


Prvi blok snage 210 megavata pušten je u pogon 7. marta 1970. godine, a drugi blok u septembru iste godine čime je okončana prva faza izgradnje TE u Obrenovacu .

Prva faza izgradnje obrenovačkih elektrana započeta je u julu 1967. godine na desnoj obali Save, 30 kilometara uzvodno od Beograda, što je označilo pokretanje jednog od najvećih graditeljskih poduhvata u bivšoj SFRJ.

U julu 1967. godine na prostoru sela Breska postavljen je kamen temeljac budućeg elektroenergetskog giganta. Vremenom su nicali pogonski i prateći objekti, a uporedo je građen i sistem železničkog transporta koji je prvobitno prevozio opremu za montažu proizvodnih sistema.

Posle dvogodišnje pauze od puštanja prvog bloka u pogon, građevinari su ponovo zauzeli prostor elektrane, a dalji put razvoja termoenergetskog sektora krči ponovo Bogoljub Urošević Crni. Počela je izgradnja još 4 bloka po 308 megavata. Elektrana je 24. aprila 1975. godine dobila ime TE ”Nikola Tesla”, a godinu dana kasnije Bogoljuba Uroševića Crnog zamenjuje njegov saradnik Vladislav Moćnik, koji je direktor elektrane do 1988. godine.Poslednji 6. blok pušten je u pogon 26. decembra 1973. godine i od tog trenutka Jugoslavija je imala najveću termoelektranu na Balkanu, kapaciteta 1650 megavata.

Prema rečima Vladislava Moćnika sa 300 megavata bili smo deo Evrope, a sa 500 megavata bili smo svet. Način na koji je tada građen Obrenovac , kako on kaže pratio je sa malim zaostajanjem razvoj najsavremenije elektroprivrede.

Ideja o izgradnji TENT ”B” rodila se pre završetka radova na izgradnji TENT ”A”. Radovi su počeli 1978. godine. Prvi blok od 620 megavata pušten je u rad 3. novembra 1983. godine, a drugi 28. novembra 1985. godine.

Jedan od najvećih izazova za TE ”Nikola Tesla” u Obrenovcu bilo je bombardovanje 1999. godine tokom koga je elektrana pretrpela velike štete., kao i razvodna i dalekovodna postrojenja u blizini TENT ”A”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE