Obrenovac, 28.02.2020

KOLIKO KOŠTA SRPSKI TAKSI?


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 06.03.2019.
Evo gde se taksisti šalju po burek, a gde i za start traže abnormalnu cifru

Foto:Thinkstock
Luksuz u većim gradovima, a u manjim sredinama gotovo svima dostupan. Taksisti uglavnom imaju slične troškove, ali svoje usluge nude po sto različitih cena. Tako se u Vranju deca u školu šalju taksijem, ili se noću od taksiste naručuje da donese vruć burek, dok se za te pare u Beogradu može dobiti samo ulazak u taksi vozilo. Koliko su šarolike tarife, pokazuje i to da je start u Jagodini 25 dinara, a ista usluga je u prestonici sedam puta skuplja.

U Somboru start je 70 dinara, dok svaki kilometar u vožnji staje od 55 do 60 dinara. Tako jer prosečna vožnja u ovom gradu 200 dinara. Taksisti kažu da đaci često koriste taksi prevoz od kuće do škole.

Zrenjaninci su mahom zadovoljni taksi službom. Taksisti više ne smeju da daju popust na najnižu cenu, a ukoliko se ne uključi taksimetar u polasku, putnik nije dužan da plati vožnju. Zrenjaninci masovno koriste taksi zbog pristupačnih cena. Posebno mladi, koji taksijem odlaze u noćni provod, ali i da bi stigli do škole, fakulteta...

U Vršcu je registrovano više od 30 firmi za obavljanje taksi delatnosti. Većina njih je ovih dana, prateći konkurenciju, korigovala svoj cenovnik, pa tako sada gradska vožnja košta samo 150 dinara. Jedino se za duže relacije, kao što je vožnja s jednog na drugi kraj grada, cena usluge formira na osnovu pređene kilometraže.

Na ulicama Šapca ukupno je 150 taksista sa dozvolom. Cene prevoza dugo nisu menjane i kreću se od 60 do 80 dinara po kilometru, dok start može varirati od nula do 50 dinara.

Već godinama, taksi prevoz je najskuplji u Beogradu. Samo start košta 170 dinara, a kilometar od 65 dinara do 130 dinara, u zavisnosti od tarife. Upravo zbog cena mnogi Beograđani koriste usluge Udruženja "CarGo".

U Jagodini radi oko 150 taksista. Start je 25 dinara, a cena kilometra je od 70 dinara, tokom radnog dana, do 90 dinara, praznikom. Pre uvođenja besplatnog autobuskog prevoza, žitelji okolnih sela su udruženo iznajmljivali jedno taksi vozilo, pa ih je "linijski taksi" koštao kao i autobuska karta.

U Požarevcu radi sedam taksi prevoznika, čije su cene poslednji put povećane pre godinu dana. Start je 90 dinara, a svaki pređeni kilometar staje od 60 do 75 dinara.

Cene taksi prevoza u Kruševcu su među povoljnijima u Srbiji, jer je start 70 dinara, a po kilometru vožnje naplaćuje se 55 dinara. Nema posebnih tarifa za vožnju ka selima.

Pirot ima više od 200 registrovanih taksista u nekoliko udruženja. Start je 50 dinara, a vožnja po gradu, u zavisnosti od kilometraže, košta od 150 do 200 dinara..

Cene taksi usluga u Vranju su više nego simbolične. Mnogi korisnici taksi usluga kažu da se često ne isplati paliti sopstveni auto jer je mnogo jeftinije voziti se po gradu taksijem. Mnogi roditelji šalju decu taksijem u školu, a među najčešćim mušterijama su i starije žene koje koriste taksi usluge u povratku s pijace. Ukoliko mušterije u pola noći požele burek, onda za tu uslugu, da im se burek kupi i dostavi, treba da izdvoje 200 dinara. Taksisti kažu da se od njih traži i da kupe lekove u apoteci.

"LINIJSKI"

Posle nedavnog usklađivanja cena svih taksi prevoznika u Kraljevu, start sa prvim kilometrom vožnje košta 110 dinara, a svaki naredni kilometar je 60 dinara. Ovde su i "divlji", takozvani linijski taksisti, koji po ceni autobuske karte prevoze putnike. Tako vožnja ovim taksijem do Mataruške Banje, udaljene devet kilometara od Kraljeva, košta 80 dinara, a do Podunavaca nadomak Vrnjačke Banje 150, ali ovi taksisti voze najmanje tri putnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE