Obrenovac, 17.06.2019

VIDEĆETE KAD SE SLEDEĆI PUT BUDETE VOZILI!


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 30.11.2018.
Taksisti stalno ovo rade, a niko na to ni ne obraća pažnju!

Foto:Shutterstock
Roditelji, bake, deke ili bilo ko drugi ko u svom automobilu mališane vozi bez auto-sedišta, osim što rizikuje da plati novčanu kaznu, decu izlaže velikoj opasnosti.

Međutim, ova zakonska obaveza da najmlađi tokom vožnje u automobilima moraju da budu u auto-sedištima, a koja je uvedena ne iz hira, već iz bezbednosnih razloga, ne važi i za taksiste, što je apsurd.

Tako ispada da je, za razliku od vožnje u privatnom vozilu, vožnja u taksiju na takvom bezbednosnom nivou da se nikada ništa ne može dogoditi, pa je auto-sedište potpuno nepotrebno, što je, naravno, neviđena glupost.

Međutim, taksistima niko ne brani da imaju auto-sedište kako bi mogli da izađu u susret onim roditeljima koji nemaju ni privatni automobil, ni auto-sedišta, a žele da im dete bude bezbedno tokom vožnje. Ali pošto ih zakon na to ne obavezuje, njima ne pada na pamet da izađu roditeljima u susret, pre svega jer im se, kako pojedini navode, tako nešto i ne isplati.

Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije, tvrdi za „Alo!“ da obim posla da se prevezu, kako kaže, tako mala deca za koju je obavezno sedište, nije veliki, odnosno, „toliko je retko da bi to predstavljalo samo zauzimanje prostora za putnike“.

- Zaista je retko da se prevoze tako mala deca. U 1.000 vožnji, prevoze se jedno malo dete - kaže Bjelić i navodi da svaki taksista koji hoće može nabaviti auto-sedište i dodaje da roditelji koji prevoze bebe imaju svoja sedišta koja su dobili uz kolica.

Ipak, da nije sve bez nade i da ima minimalnih pomaka za roditelje sa malom decom, pokazali su u Novom Sadu. Naime, pokrenut je pilot-projekat Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, pa će od 15. decembra pojedini taksisti prvi početi da prevoze decu u bezbednim dečjim sedištima. Centar je u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Srbije poklonio 20 auto-sedišta Novom Sadu, sa idejom da se podele zainteresovanim taksi udruženjima, a za sada se projektu pridružilo taksi udruženje SOS.

- Novosađani će od 15. decembra imati mogućnost da pozovu SOS taksi, zatraže vozilo sa auto-sedištem i decu prevoze bezbedno. Pozivamo i ostala taksi udruženja da pokažu društvenu odgovornost i priključe se ovoj akciji - poručila je Marijana Jovanović, predstavnica tog centra.

Međutim, u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji, pitanje je da li će i kada to biti moguće. Građanima ostaje da se nadaju ili da taksista ima dete ili unuče, pa tako i auto-sedište, ili da ima takvu svest o bezbednosti dece u saobraćaju da je samoinicijativno nabavio sedište.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE