Obrenovac, 26.05.2020

TAKO KA┼ŻE ZAKON


Izvor: Kurir.rs/Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 23.05.2020.
Svaki radnik sa manje od 15 godina sta┼ża NEMA PRAVO da mu se vrati ni dinar od upla─çenih sredstava

Foto:Tanjug/Rade Preli─ç


U gotovo svim zemljama neophodan je minimalni sta┼ż, kao i kod nas

Nijedan zakon u Srbiji ne propisuje da se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje koji su godinama upla─çivani, a nisu realizovani, odnosno nije ste─Źena penzija, vra─çaju.

Tako svaki radnik koji ima manje od 15 godina sta┼ża nema pravo da mu se vrati ni dinar od upla─çenih sredstava, a nema ni mogu─çnost da podnese zahtev za penzionisanje.

Taj novac upotrebljen je, tvrde nadle┼żni, za nešto drugo. Oni koji su kroz svoje zarade izdvajali za fond kra─çe od 15 godina, kada za─Ĺu u sedmu deceniju ipak ne mogu da ostvare popuste u hipermarketima, jer nemaju penzioni ─Źek, a ne mogu da koriste ni pogodnosti da uz vau─Źere idu na odmor.

Gordana Matkovi─ç, programski direktor Centra za socijalnu politiku, objašnjava da novac od upla─çenih doprinosa nije mogu─çe vratiti ni u jednoj vrsti osiguranja, jer osiguranja tako funkcionišu.

Kako bi, tvrdi ona, ona ina─Źe mogla da ispla─çaju "dobitnicima", a koji su, na primer, upla─çivali doprinose 20 godina. Primera radi, navodi sagovornica, na mese─Źnom nivou izdvajaju se mnogo ni┼żi iznosi od mese─Źne penzije, a kasnije se primaju ─Źekovi tokom 30 godina nakon penzionisanja.

- U skoro svim zemljama sa sli─Źnim penzijskim sistemima, kada je u pitanju javno penzijsko osiguranje, postoji minimalni sta┼ż od 15 ili 20 godina (Portugalija, Austrija, Slovenija, Ma─Ĺarska, Litvanija, Slova─Źka), u Francuskoj i Americi 10 godina - ka┼że Matkovi─ç.

- Takva je ra─Źunica da biste mogli u proseku da primate penziju 15 godina, koja je ina─Źe mnogo viša nego doprinosi koji se uplate za isti period. Isto je i u zemljama u regionu.

Prema istra┼żivanjima koja su ra─Ĺena pre nekoliko godina, u našim uslovima je najprihatljivije da se u okviru programa nov─Źane socijalne pomo─çi (NSP) uvede poseban modul za stara─Źka doma─çinstva.

- To su ona doma─çinstva u kojima su svi ─Źlanovi stariji od starosne granice za penzionisanje, odnosno od 65 godina - isti─Źe Matkovi─ç. - Tako─Ĺe bi morali da se relaksiraju i imovinski uslovi, a da se cenzus i iznosi prava pove─çaju u odnosu na NSP. Starosna granica za ovo pravo bi trebalo da bude nešto viša nego za penziju za tri ili pet godina, a primanja ni┼ża u odnosu na minimalnu penziju.

Socijalna penzija

Matkovi─çeva naglašava da neka vrsta socijalne penzije koja se ne finansira iz doprinosa postoji i karakteristi─Źna je, na primer, za skandinavske zemlje i Australiju na primer. Dodeljuje se po osnovu prebivališta. Ona je tako─Ĺe targetirana i dobijaju je oni koji ne ispunjavaju uslove za penzionisanje ili kojima je penzija niska. Postoje i zemlje koje ne proveravaju dohodak, i dodeljuju samo na osnovu prebivališta. Takve su Holandija, Novi Zeland i Izrael.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE