Obrenovac, 12.08.2020

Posle 30 godina obnova mreže za daljinsko grejanje u Obrenovcu (FOTO,VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 26.06.2017.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik GO Obrenovac Miroslav Čučković obišli su radove na sanaciji i rekonstrukciji primarne i sekundarne mreže sistema daljinskog grejanja u našoj opštini

Foto:lokalnenovine.rs
Kako je već najavljeno, u okviru ove sveobuhvatne rekonstrukcije radiće se na osam lokacija, a pojedine deonice toplovodne mreže nisu rekonstruisane poslednjih 30 godina. Ukupna vrednost ove investicije je oko milion evra, a rekonstrukcija mreže radiće se u Naselju Gaj, Rojkovac, Rvati, Starom igralištu, Ciglani i delu glavne ulice.

Mali je istakao da je impresioniran brzinom izvođenja radova, koji su započeti prošle nedelje.

– U roku od dva meseca trebalo bi da bude završeno osam kilometara nove trase i postavljeno 16 kilometara novih cevi. Ovo je pravi primer odgovornog ponašanja prema građanima, jer na ovaj način pokušavamo da predupredimo eventualne probleme koji mogu nastati zbog starih cevi. Svi mogu da vide kako izgledaju stare cevi i na ovaj način vršimo prevenciju zimskih havarija. Ljudi obično ne razumeju zašto to radimo leti, radimo kako biste imali i sigurnije i stabilnije  rejanje bez problema – rekao je Mali čestitajući predsedniku opštine i njegovom timu.

On je dodao da su odlično uradili plan, na vreme dobili sve potrebne dozvole kako bi do kraja leta radovi bili završeni i pripreme za grejnu sezonu obavljene na vreme.

– Na ovaj način se borimo za bolji kvalitet života svih građana Beograda, bilo da su u pitanju stanovnici Vračara ili Lazarevca. Svaki novi metar mreže za daljinsko grejanje u Obrenovcu ili svaki novi metar vodovodne i kanalizacione mreže veoma je važan i od te politike nećemo odustati. Građani Obrenovca, Surčina, Grocke i ostalih rubnih opština mogu da potvrde da se na njihovim opštinama nikada više nije radilo nego sada. To je slika Beograda koju želimo da pošaljemo. Još jednom, gospodine Čučkoviću, svaka čast na ovom poslu. Ja sam obećao da ću za svoj rođendan 25. avgusta doći  da pogledam završetak radovai da vidim da li je sve urađeno po planu, a siguran sam da će tako biti – rekao je gradonačelnik.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković istakao je da se naša opština odgovornim ponašanjem i racionalnim trošenjem preporučuje Skupštini Beograda za dodatna sredstva u budžetu.

– Dok je Gradonačelnik pričao meni je pala na pamet ona priča o tri praseta i da smo mi ono prase koje pravi tokom leta kuću od cigle kako bi sačekalo bezbedno zimu. Mislim da ćemo na ovaj način sigurno naići i kod Ministarstva energetike i kod EPS-a, kod Skupštine Beograda i kod gradonačelnika na razumevanje da budemo deo tog novog projekta kako bi naša naselja koja su uz Termoelektranu kao što su Urovci, Krtinska i Zvečka dobili grejanje. Za zamenu ovih dotrajalih cevi izdvojeno je 100 miliona dinara, a sigurno je da taj posao čeka da dođe na red već nekoliko decenija. Ovakvi poslovi se ne mogu kapitalizovati u političkom smislu, ali ćemo nastaviti da radimo na poboljšanju kompletne infrastrukture u Obrenovcu – rekao je Čučković.

Direktor „Toplovoda Obrenovac” Boris Ivković pojasnio je da su dinamika izvođenja radova, broj gradilišta, rokovi i izdvojena sredstva na ovom projektu rekordni.

– Radovi su veoma delikatni, a sve do septembra, do kada je rok za završetak, imaćemo najmanje pet otvorenih gradilišta. Dobar sistem daljinskog grejanja počiva na kvalitetnim cevima i na ovaj način ćemo sugrađanima obezbediti kvalitetnije i bezbednije grejanje tokom zime. Na to koje ćemo trase raditi odlučili smo se na osnovu gubitaka beleženih u toku prethodnog perioda, na osnovu veka trajanja cevovoda i na osnovu trase kuda se cevovod kreće. Ovo su sredstva uložena u stabilnost, pouzdanost, dobro grejanje i sredstva uložena u budućnost ovog grada. Sve ove trase imaju dobro razduženje u stanju cevovoda u mestima koja više nisu mogla da izdrže krpljenje, sporadična i paušalna rešenja i morali smo radikalno da pristupimo njihovom rešavanju – rekao je Ivković.

U Sportsko - kulturnom centru ,,Obrenovac" su predstavljene aktivnosti deonica koje će biti urađene, a plan rekonstrukcije po naseljima možete pogledati ovde :

Pogledajte video...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE