Obrenovac, 12.08.2020

Održana tribina o trgovini ljudima


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 14.11.2017
Nevladina organizacija ASTRA u saradnji sa Obrenovačkim ženskim centrom organizovala je tribinu posvećenu prevenciji iz oblasti trgovine ljudima.
Nevladina organizacija ASTRA u saradnji sa Obrenovačkim ženskim centrom organizovala je tribinu posvećenu prevenciji iz oblasti trgovine ljudima. Na tribini su govorile Katarina Korićanac i Jovana Cvetković, edukatorke OCD ASTRA.

ASTRA je nevladina oganizacija posvećena iskorenjavanju svih oblika trgovine ljudima i eksploatacije, naročito ženama i decom, kao i efikasnom potragom za nestalom decom, kroz izgradnju institucionalnog i individualnog odgovora i jačanja građanskog društva.

Šta je trgovina ljudima, kako je prepoznati i kako se protiv nje boriti, samo su neka od pitanja na koja su pokušali da odgovore učesnici tribine. 

"Trgovina ljudima je jedna jako teška oblast kojom se edukatorke iz ASTRE bave i one su tu da prisutnima, najviše omladini objasne o čemu se tu radi. To je jedan globalni problem svih zemalja, a posebno zemalje koje su ekonomski i politički u tranziciji i nema veze da li je zemlja razvijena ili nije razvijena, to se dešava u svim zemljama, posebno u zemljama gde su ratovi. Cilj ove tribine je da se omladina upozna sa ovim problemom, da se ne javljaju na svaki oglas koji izađe u novinama, da pre toga provere ko ih to šalje u inostranstvo, ko im nudi taj novac za takav rad i jednostavno da se upoznaju na koji način da se zaštite."- rekla je Milena Čolić, predsednica Izvršnog odbora OŽEC-a.

Trgovina ljudima podrazumeva prodaju i kupovinu, tj. držanje neke osobe u cilju njene eksploatacije, kao i sve druge radnje koje mogu biti deo tog procesa (npr. prevoz, skrivanje, čuvanje i sl.). Do eksploatacije uvek dolazi i eksploatacija se uvek održava upotrebom sile, pretnje, prevarom, zloupotrebom ovlašćenja i zloupotrebom teškog položaja, otmicom ili na neki drugi način. Kada se radi o trgovini decom, nije važno koje sredstvo je upotrebljeno, tj. govorimo o trgovini ljudima iako nije bilo elemenata pretnje, prinude, zloupotrebe položaja i slično. Takođe, pristanak žrtve na eksploataciju ne menja činjenicu da se radi o trgovini ljudima i da je to krivično delo.

 Iako se žene najčešće prodaju i kupuju u cilju seksualne eksploatacije i prinudne prostitucije, žrtve trgovine ljudima mogu biti i muškarci. Muškarci su obično izloženi radnoj eksploataciji, ali mogu biti žrtve i drugih oblika eksploatacije. Deca su najosetljivija grupa žrtava trgovine ljudima. Ona se iskorišćavaju za prinudnu prošnju, seksualnu eksploataciju, prinudni rad, rad u kući, prinudnu prostituciju ili prinudnu vojnu službu (npr. deca vojnici). Broj dece koja koja postaju žrtve trgovine ljudima je u porastu.

Edukatorke su naglasile da su najčešći oblici trgovine ljudima: seksualno iskorišćavanje, radna eksploatacija, trgovina organima, korišćenje u oružanim sukobima, prinudni brak, prinuda na vršenje krivičnih dela, prosjačenje, prinudni brak...

Žrtvu često u lanac trgovine ljudima uvlači osoba koju ona poznaje i u koju ima poverenja: drugarica, rođak, kum, komšija, tetka, dečko, muž i sl. Trgovac ljudima (osoba koja regrutuje, posrednik, poslodavac, korumpirani službenik, prevoznik, onaj koji vrši eksploataciju i organizuje pružanje usluga) zloupotrebljava poverenje žrtava i njihovu želju za boljim životom. Načini vrbovanja se razlikuju, kreativni su i promenljivi, ali ono što je svima zajedničko je obećanje dobrog posla, boljeg života i ispunjenja snova. Često ljudi ulaze u lanac trgovine ljudima dok traže posao, ponude za čuvanje dece i učenje jezika u inostranstvu ili za bavljenje manekenstvom, turističke aranžmane ili ponude za nastavak školovanja. Za vrbovanje se sve češće koristi i internet.

Često se veruje da devojke postaju žrtve trgovine ljudima zato što su naivne, ali stvarnost nam pokazuje da one prihvataju ponude koje na kraju dovode do trgovine ljudima zato što ne vide drugi način da reše svoje egzistencijalne probleme, ostvare bolji život, bez nasilja, život u miru i stabilnosti.

Najčešći načini vrbovanja su:

–          Lažne poslovne i druge ponude od osoba koje žrtva poznaje ili u koje ima poverenje.

–          Lažno zabavljanje („lover boy“) – mladić koji se pretvara da je u ljubavnoj vezi sa devojkom i u nekom trenutku, kada stekne njeno poverenje, poziva je da pođe sa njim u drugu zemlju/grad gde će okušati sreću i započeti novi, srećniji život.

–          Obmanjujući oglasi za posao u različitim medijima (novine, internet, socijalne mreže). Poslovi koji se nude su bolje (ali ne nerealno) plaćeni i pružaju bolje uslove rada nego u zemlji u kojoj potencijalna žrtva živi.

–          Prodaja od strane porodice – nekad zbog siromaštva, nekad zbog nekih drugih problema, ali nekada i zbog toga što roditelji veruju da će njihovo dete imati bolji život na nekom drugom mestu, ne sanjajući da će ono postati rob.

–          Otmica je moguć, ali ne previše čest način regrutovanja za trgovinu ljudima.

Prisutni na ovoj tribini su imali prliku da postavljaju mnoga pitanja iz ove oblasti i dobiju odgovore kako bi se sami zaštitili ili prepoznali žrtvu nekog od pomenutih oblika nasilja, kao i upoznali sa načinima na koji radi neka Nevladina organizacija u ovoj oblasti.

Na kraju tribine, učesnici su zaključili da je problematika trgovine ljudima multidisciplinarna, i da se u nju moraju uključiti svi – od policije, medicinskih i socijalnih radnika, pa sve do običnih građana koji takođe mogu da imaju veliki udeo u suzbijanju ovog problema.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE