Obrenovac, 25.08.2019

TRGOVINSKI LANCI NAS POTKRADAJU?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 26.06.2017.
Kupili 270 grama, a dobili 210!

Foto:Profimedia
Udruženje "Zaštita potrošača" tvrdi da svi trgovinski lanci mere hranu koju pakuju u plastične kutije tako da "zakinu“ potrošače za 7 do čak 30 odsto.

Tokom istraživanja koje je sprovelo to udruženje, proveravana je tačnost merenja u ukupno 68 objekta velikih trgovinskih lanaca u Srbiji.

Tajni kupci koje je udruženje poslalo, u jednom lancu su kupili navodno 270 grama sitnih kolača upakovanih u plastičnu kutiju. Nakon pravilnog merenja ispostavilo se da u kutiji ima 60 grama manje, odnosno samo 210 grama kolača, tvrdi to udruženje i napominje da je s obzirom da je cena tih kolača 1.100 dinara po kilogramu, kupac na samo jednoj kutiji "zakinut“" za 66 dinara.

Nenad Bumbić iz Zaštite potrošača, kako se navodi u saopštenju udruženja, ističe da su svi proizvodi koje su kupili i u drugim trgovinskim lancima mereni tako da je kupcima naplaćeno najmanje 20 grama više nego što treba.

"Trgovci čak daju i uputstva potrošačima kako da sami izvrše merenje tako da pogrešno izmere veću gramažu čime se potrošači izlažu šteti", naveo je Bumbić i ukazao da, kada bi kupci prvo merili ambalažu, saznali bi da plastične kutije imaju do 43 grama.

Prateći uputstvo, kupci praktično sami sebe "potkradaju" za tu težinu.

Bumbić je istakao da potrošači uvek treba da prvo stave praznu ambalažu na vagu pa da zatim pritisnu dugme sa slovom T ili natpisom Tara - tako vaga "nuluje" težinu kutije odnosno pokazaće da je težina kutije nula.

"Kupci treba da traže i od trgovaca da urade isto pre nego što sipaju željenu hranu u kutiju", naglasio je Bumbić.

U udruženju Zaštita potrošača navode da su sve trgovinske lance koje su proveravani obavestili o rezultatima istraživanja.

Rukovodioci pojedinih lanca su obećali da će preduzeti mere kako bi ispravili uočene propuste, dok neki nisu reagovali.

Zaštita potrošača će ponoviti istraživanje tačnosti merenja i poštovanja Zakona o zaštiti potrošača na jesen, te da će, ako se opet ispostavi da trgovinski lanci i dalje krše zakon, podneti prijave nadležnoj tržišnoj inspekciji za šta je predviđena kazna od 300.000 do 2.000.000 dinara po prekršaju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE