Obrenovac, 21.01.2019

Trivan o opasnom otpadu: Eto što umiremo prerano


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 31.05.2018.
U Vuki─çevici je prona─Ĺeno i izva─Ĺeno jo┼í oko 25 tona otpada za koji se pretpostavlja da je kancerogen i opasan, izjavio je ministar za┼ítite ┼żivotne sredine Goran Trivan

Foto:Masanori Jošida


´╗┐

On je naveo da inspekcija proverava sve firme koje rade na zbrinjavanju opasnog otpada.

Trivan je novinarima u Vuki─çevici rekao da se pretpostavlja i da opasan otpad "zakopavaju" registrovane firme koje su zadu┼żene za skladištenje, transport i zbrinjavanje opasnog otpada i najavio da ─çe u narednim danima nekima od njih biti zabranjen rad.

Ministar je istakao da Srbija godišnje za odlaganje opasnog otpada izdvaja 20 miliona evra i ukazao da taj novac ne odlazi za zbrinjavanje otpada "ve─ç u ne─Źiji d┼żep", a toksi─Źan otpad završi u našoj okolini, zemljištu, hrani i vodi.

Naveo je da inspekcija proverava sve firme koje rade na zbrinjavanju opasnog otpada, da ih je registrovano 113, a da su u funkciji izme─Ĺu 15 i 20 firmi.

"U me─Ĺuvremenu sud u Obrenovcu je vodio proces u kome je prvookrivljeni provostepenom presudom osu─Ĺen na ─Źetiri i po godine zatvora i nov─Źanom kaznom od 600.000 dinara, a drugooptu┼żeni na godinu i šest meseci zatvora i nov─Źanom kaznom od 250.000 dinara za opasan otpad koji je u februaru tako─Ĺe prona─Ĺen u Vuki─çevici", rekao je Trivan.

Trivan je podvukao da je ovo prvi put da u Srbiji neko odgovara za "zlo─Źin prema ┼żivotnoj sredini", kao i da ─çe ministarstvo nastaviti sa otkrivanjem nelegalno zakopanog opasnog otpada za koji se sumnja, ka┼że, da ih još ima u Vuki─çevici i okolini.

"Svi oni koji budu vršili ovakvu vrstu kriminala prema ┼żivotnoj sredini, ali i svojim i našim ┼żivotima moraju da budu osu─Ĺeni. Nulta tolerancija mora da postoji na tako nešto, jer ako bismo to tolerisali imali bismo sve lošiji kvalitet ┼żivota. I eto odgovora na pitanje zašto smo toliko bolesn i umiremo prerano", rekao je Trivan.

Isti─Źe da je do sada u Srbiji otkriveno više od 110 tona opasnog otpada koji je u skadu sa zakonom uskladišten, te da ─çe taj otpad biti prera─Ĺen ili u Srbiji ili izvezen u inostranstvo, a novac za to ─çe obezbediti lokalna samouprava ili ministarstvo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE