´╗┐ BEOGRADSKI TROLEJBUSI ODBROJAVAJU POSLEDNJE KILOMETRE

Obrenovac, 19.08.2018

BEOGRADSKI TROLEJBUSI ODBROJAVAJU POSLEDNJE KILOMETRE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 17.07.2018.
Legendarne crvene trole zameni─çe ovim vozilima...

Foto:Dragana Udovi─Źi─ç


´╗┐

Nešto više 80 trolejbuskih vozila saobra─ça svakodnevno na sedam linija, a prema najavama gradskih ─Źelnika, njih bi u doglednoj budu─çnosti, zavisno pre svega od finansijskih mogu─çnosti, mogli da zamene elektrobusi.

Kako je Goran Vesi─ç izlo┼żio u ekspozeu prilikom izbora za zamenika gradona─Źelnika, Beograd ─çe u naredne dve godine nabaviti 200 novih autobusa, od kojih ─çe 50 biti zglobni, kao i 20 minibuseva i 80 elektrobusa.

- Nabavka elektri─Źnih autobusa je posebno va┼żna jer ─çemo njima zameniti trolejbuse, što zna─Źi da ─çemo da ukinemo mre┼żu. To radi i Moskva, kao što je gradona─Źelnik Sobjanin rekao Siniši Malom i meni kad smo ga posetili pre dve godine – rekao je tada Vesi─ç.

Sli─Źno je najavljivao i bivši gradona─Źelnik Siniša Mali u aprilu, pred istek mandata.

– Grad Beograd se bori za što ve─çi broj elektrobusa, trenutno ih imamo pet, ali ─çe ih do kraja godine biti još 80.

Beograd je prvi grad u Evropi koji je imao jednu liniju javnog prevoza u potpunosti pokrivenu elektrobusima. Kada nabavimo još 80 vozila bi─çemo evropski rekorderi po tom pitanju - istakao je tom prilikom Mali.

Ina─Źe, ideja o uvo─Ĺenju trolejbuskog saobra─çaja u Beogradu je postojala još pre Drugog svetskog rata. Tada je Direkcija tramvaja i osvetljenja u dva navrata, 1938. i 1940. godine raspisala licitaciju za nabavku odre─Ĺenog broja vozila. Ipak, projekat nije realizovan, a razrušeni Beograd oslobo─Ĺenje je do─Źekao sa gotovo uništenom tramvajskom infrastrukturom, tako da ideja o uvo─Ĺenju trolejbusa ponovo postaje aktuelna. Odlu─Źeno je da se trolejbuskom zameni tramvajska linija 1 (Kalemegdan-Savinac).

Prvi trolejbus sve─Źano je predstavljen na prvomajskoj paradi 1947. godine, a bio je u pitanju model “fijat 668”. Tokom sedam decenija, beogradskim ulicama saobra─çalo je 17 razli─Źitih modela ovog prevoznog sredsta.

Elektrobusi, za sada, saobra─çaju samo na jednoj liniji, i to pet vozila pod oznakom Eko 1, koja povezuje Vukov spomenik i naselje Belvil. Re─Ź je o kineskim modelima iz fabrike “Hajger”, a distributer je “─îeriot motors”.

Beograd trenutno ima sedam trolejbuskih linija - 19, 21, 22, 28, 29, 40 i 41. Šest od njih sedam kre─çe sa Studentskog trga ka perifernim terminusima, a “─Źetrdesetica” povezuje Banjicu i Zvezdaru.

Pojedini trolejbusi dobili su nadimak i “mutanti”. Naime, na ─Źeške tramvaje devedesetih godina ugra─Ĺivani su farovi od “juga”, da bi kasnije beloruske trole dobile farove sa rashodovanih ruskih modela.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE