Obrenovac, 19.09.2019

Vršnjačka edukacija u Tehničkoj školi u okviru projekta 'Vodite ljubav, a ne rat'


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 21.10.2017
Vršnjački edukatori su dobili zadatak da pomoću filma koji su zajednički snimili i edukativne video prezentacije stečeno znanje prenesu svojim drugarima u školi, a na posredan način i celoj lokalnoj zajednici.
“Lokalne novine” su već pisale o projektu “Vodimo ljubav, a ne rat”, koji se ovih dana realizuje u sedam gradova u Srbiji, od kojih je jedan i Obrenovac. Zahvaljujući udruženju “Iskra” iz Loznice i lokalnim Kancelarijama za mlade, srednjoškolci su prošli obuku na temu reproduktivnog zdravlja i nasilja u partnerskim vezama. Vršnjački edukatori su dobili zadatak da pomoću filma koji su zajednički snimili i edukativne video prezentacije stečeno znanje prenesu svojim drugarima u školi, a na posredan način i celoj lokalnoj zajednici.

Kako to rade Mateja Kovačević i Petar Dinčić imali smo prilike da se uverimo juče u Tehničkoj školi. Mašinci, električari i ekonomisti, članovi Učeničkog parlamenta, sa zanimanjem su odgledali film koji su realizovali njihovi drugari, a koji na slikovit i primeren način prikazuje tipične situacije u adolescentskim vezama i nedoumice s tim u vezi. Sa izuzetnom pažnjom su ispratili i prezentaciju na temu ljubavi i zaljubljenosti i kako ih razlikovati, kontracepcije i trudnoće, polno prenosivih bolesti, kako se postaviti i reći NE u vezi, koji su koraci u donošenju dobrih odluka, kome se obratiti u slučaju nasilja...

Od iduće nedelje, ova dva dečaka će održati obuku u svih 16 odeljenja prve i druge godine Tehničke škole.

Otišli smo sa utiskom, da mi često ne poznajemo dovoljno mlade ljude. Da ih često procenjujemo iz perspektive predrasuda i ubeđenja, smatrajući ih nedovoljno doraslima temama koje život znače. Izgleda da za sve postoje drugačiji primeri i način kako da se to ostvari.

Ovaj, u kojem mladi ljudi odgovorno i zrelo prihvataju savete od svojih vršnjaka je jedan od njih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE