Obrenovac, 17.06.2019

Tribina udruženja „Iskra“ iz Loznice u Tehničkoj školi Obrenovac


Izvor: Mirjana Lainović, Lokalne novine | Obrenovac, 22.12.2017.
Sastanak sa roditeljima i nastavnicima organizovan je u Tehničkoj školi, na inicijativu članica udruženja “Iskra“: primarijusa dr Nade Đurić, Ljiljane Ranković, inženjera ekologije i Živke Mićanović Cvejić, kliničkog psihologa u Opštoj bolnici u Loznici.

Foto:Tehnička škola Obrenovac
Jedan od ciljeva svake zajednice je podizanje svesti   o značaju očuvanja reproduktivnog zdravlja mladih. S tim u vezi nameću se druge teme: polno prenosive bolesti,  preuranjena ili neželjena trudnoća,  rodni stereotipi, nasilje i konflikti u vezama...

Udruženje “Iskra“ iz Loznice je došlo na deju da ovu osetljivu tematiku približi mladima kroz vršnjačku edukaciju, koja se od letos  kontinuitetu sprovodi  u više gradova u Srbiji u saradnji sa lokalnim Kancelarijama za mlade.  Projekat  ima dobro poznat i uvek aktuelan  naslov koji je ujedno i univerzalna poruka za sve nas  - „Vodimo ljubav a ne rat!“

Vršnjački edukatori  Tehničke škole su imali zahtevan, ali interesantan zadatak – da svojim drugarima prenesu stečeno znanje i da ih inspirišu da grade zdrave i stabilne veze koje su preduslov za iste takve porodice.  

Upravo zbog toga važan segment  je bio susret sa roditeljima i nastavnicima koji je sinoć organizovan u Tehničkoj školi,  na inicijativu članica udruženja “Iskra“: primarijusa dr Nade Đurić, Ljiljane Ranković, inženjera ekologije  i Živke Mićanović Cvejić, kliničkog psihologa u Opštoj bolnici u Loznici. Predviđeno vreme je bilo nedovoljno  za pitanja i nedoumice prisutnih, ali su se svi složili da je nulta tolerancija na nasilje nešto čemu bismo morali svi da težimo.

Istina novi Porodični zakon koji je usvojen u novembru prošle godine, predviđa strožije kazne za nasilnike, hitno rešavanje sudskih sporova kao i izmeštanje iz kuće nasilnika, a ne žrtve, što jeste pomak, ali suština je u podizanju nivoa svesti celokupnog stanovništva, a ne u njegovoj efikasnoj primeni.

Prepoznavanje nasilja na početku veze je uslov da takva veza ne preraste u bračnu zajednicu u kojoj se svakodnevno dešava   porodično nasilje.

Nasilje ne mora biti u  direktnoj vezi sa  stepenom obrazovanja ili ekonomskom situacijom. Ima ga i u selu i u gradu. Obavijeno je velom tajne i ćutanjem žrtve. Nije ga uvek lako prepoznati jer se često predstavlja u lepšem svetlu.  Zato je neophodno steći znanja i veštine kojima ćemo ga razotkriti. Važno je o tome razgovarati i zatražiti pomoć.  

Ako deca ne slušaju uvek ono što im govorite, budite sigurni da  lako i nesvesno usvajaju model  ponašanja koje im kao njihovi roditelji i uzori  namećete. Zato budite primer svojoj deci, volite i poštujete svoje partnere, negujte međusobno poštovanje i toleranciju. Razgovarajte jedni sa drugima, provodite vreme zajedno, ostanite u vezi sa svojom decom i nakon njihovog odrastanja i zasnivanja braka jer prijateljski ragovori i podrška su svima potrebni.

Blagostanje naše dece zavisi samo od nas.  

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE