Obrenovac, 22.02.2019

Rekonstruisane trafostanice na teritoriji Gradske opštine Obrenovac


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 30.01.2018.
Čučković: Padovi napona su prošlost u Obrenovcu!

Foto:@Cuckovicm
Kako bi se kvalitet distribucije električne energije podigao na najviši nivo, „Elektroprivreda Srbije“ u proteklih godinu dana posvetila je više pažnje obnavljanju distributivne mreže, što je podrazumevalo i aktivnosti u januaru ove godine. Posle postavljanja kamena temeljca u Lazarevcu i Ubu, rekonstrukcija je vršena i na jednom delu trafoa u Bariču, koji se nalazi u neposrednoj blizini fabrike „MEI TA“.

„Fabrika „MEI TA“ je jedan od najvažnijih i novih proizvodnih privrednih subjekata na teritoriji Grada Beograda, najveći definitivno u novijoj istoriji. Obrenovčani imaju sreće što je ta fabrika podignuta u Obrenovcu. Za nekoliko nedelja, „MEI TA“ polaže kamen temeljac za još jednu fabriku, za još jedan proizvodni kapacitet i dužnost nas u „Elektroprivredi Srbije“ je da svakom ko želi da investira, omogućimo snabdevanje električnom energijom. Ne samo da ima dovoljno struje, već i da to snabdevanje bude stabilno“, rekao je Milorad Grčić, v.d. direktora EPS-a.

On je ovom prilikom izjavio da Obrenovac treba da ima prednost u odnosu na druge opštine, jer je termoelektrana „Nikola Tesla“ zaslužna za proizvodnju 54% ukupne električne energije. Grčić je i opštinu Lazarevac naveo kao veoma značajnu jer se sa tog područja doprema potreban ugalj.

„Ovo stvara obavezu da Obrenovac, naravno, i Lazarevac, imaju stabilno snabdevanje električnom energijom. Pored stabilnog snabdevanja, dužni smo da proširimo kapacitete za razvoj ove dve opštine, koje su definitivno najvažniji energetski centri na karti Srbije“, dodao je Grčić.

Radovi se realizuju u nekoliko faza, a Grčić poručuje da je veoma važno da Obrenovac ima sigurno napajanje, poput onog koje od pre dve godine ima Grad Beograd.

„Rekonstruisali smo deo trafostanice 110KV ovde u Bariču. Započinjemo vrlo brzo izgradnju trećeg segmenta, čime ćemo sredinom sledeće godine, 2019. godine, dobiti 31 megavat kapaciteta. Završena je rekonstrukcija 35 kilovolti trafostanice u Šiljakovcu. Što se tiče niskonaponske mreže, 15 trafoa od 10KV je izgrađeno na teritoriji opštine Obrenovac. Preko pet kilometara niskonaponske mreže je obnovljeno i ugrađeno nove. Sve to do sada iznosi oko 2,5 miliona evra koje smo uložili u Obrenovac. Važno je naglasiti da Obrenovac mora da ima dvosmerno napajanje. Dakle, da ima sigurno napajanje, kao što od pre dve godine ima Grad Beograd. Važno je da, kada se desi bilo kakvo isključenje, uglavnom havarijsko ili usled nekog nevremena, imamo automatsko upravljanje tim podstanicama, odnosno da naši korisnici ne moraju da čekaju da ekipa izađe na teren da uključi neki trafo, već da to radimo daljinski. Modernizovani su prekidači. Kompletnu mrežu modernizujemo, proširujemo i do kraja 2019. godine, Obrenovac će, što se tiče napajanja električnom energijom, imati ono o čemu su, ljudi koji su sada već u penziji, a radili su u elektrodistribuciji, govorili i sanjali, ali niko nije želeo da im taj san ostvari. Sviđalo se nekome ili ne, mi taj san ostvarujemo“, naglasio je Grčić.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković istakao je da se radi o izuzetno značajnom projektu.

„Mi smo jutros imali pripremni sastanak za početak izgradnje projekta odsumporavanja. To je suštinski projekat koji znači život, pre svega za „Elektroprivredu Srbije“, ali znači i život za Obrenovac. Znači postojanost naših agregata na poziviji termoelektrane „A“, kao i na termoelektrani „B“ za nekoliko godina. Paralelno sa tim, imamo i ovaj naš novi trafo u elektrodistributivnoj mreži, kao simbol našeg razvoja. Snaga ovog trafoa pružiće mogućnost da se izgrade novi ekonomski pogoni u našoj opštini, ne samo „MEI TE“ koja je nosilac našeg ekonomskog razvoja, nego i mala privreda koja će pratiti širom Obrenovca ovu kompaniju, kao i ono što su bili problemi meštana iz rubnih mesnih zajednica. Znate i sami da su naponi u njihovim kućama bili i ispod 200 volti. Danas to više nije slučaj. Mi smo imali pet kilometara nove niskonaponske mreže širom Obrenovca rekonstruisane, imali smo 15 trafostanica, kao što je rekao direktor i danas je Obrenovac, u energetskom smislu, zaokružen onako kako nam je i obećano pre godinu dana. Zaista velika zahvalnost u ime svih građana Obrenovca i od mene lično, generalnom direktoru Grčiću i kompletnom timu „Elektroprivrede Srbije“ i mislim da ćemo znati da vratimo svojoj državi ova ulaganja na našem terenu vrednošću naših radnika i apsloutno ekonomskim oporavkom koji ćemo vući iz ovog dela Srbije, iz ovog dela Beograda“, kazao je Čučković.

Što se tiče rada „Elektroprivrede Srbije“ u 2018. godini, Grčić je napomenuo da je proces proizvodnje električne energije veoma stabilan i 9,5 procenata veći u odnosu na januar prošle godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE