Obrenovac, 17.02.2019

TU┼ŻNO


Izvor: Tanjug,Lokalne novine(JS) | Obrenovac, 22.06.2018.
Završe faks u Srbiji pa bi da odu preko...

Foto:Shutterstock


´╗┐

Tre─çina studenata u Srbiji planira da po završetku školovanja ode u inostranstvo...

Me─Ĺu njima više od 90 odsto ima apsolutnu podršku roditelja za tu odluku, a 70 odsto ima ro─Ĺake i prijatelje u inostranstvu na ─Źiju pomo─ç ra─Źunaju.

To pokazuju rezultati danas predstavljenog istra┼żivanja "Migracije studenata" koje je sproveo Kabinet ministarke zadu┼żene za demografiju i populacionu politiku.

Ministarka Slavica Ðuki─ç Dejanovi─ç rekla je na konferenciji za novinare da je najdrasti─Źniji podatak iz celog istra┼żivanja taj što je ─Źetvrtina onih studenata koji bi da odu ve─ç rešena u odluci da to i u─Źini, bez obzira na mere koje bi preduzela dr┼żava u nameri da h zadr┼żi u Srbiji.

"Ona populacija mladih koju pitamo "šta bi trebalo da se dogodi u Srbiji, a da ne odete", jedna ─Źetvrtina koji planiraju da odu ka┼że da nema nijedne mere koja mo┼że da ih zadr┼żi. Oni su ve─ç doneli odluku", rekla je Ðuki─ç Dejanovi─ç.

Ona je istakla da je cilj istra┼żivanja da se prikupe svi podaci koji ─çe se odnositi na kreiranje konkretnih mera i stimulativnih aktivnosti za zadr┼żavanje mladih u Srbiji.

Kada je re─Ź o planiranoj du┼żini boravka u inostranstvu, 50 odsto onih studeneta koji bi da odu iz Srbije ne planira da se vrati, 19 odsto bi da se vrati, ali kad obezbede dovoljno novca za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji, dok bi se 13,8 odsto vratilo kada ekonomska situacija u Srbiji bude bolja i stabilnija.

U istra┼żivanju je u─Źestvovalo 11.013 studenata dr┼żavnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Sbijii, me─Ĺu kojima su 56 odsto studentkinje.

Ðuki─ç Dejanovi─ç ka┼że da me─Ĺu onima koji planiraju da nakon završetka školovanja potra┼że bolje uslove ┼żivota u inostranstvu prednja─Źe studenti informaciono-komunikacionih tehnologija, ─Źak njih 36,5 odsto i studenti iz oblasti medicinskih nauka, više od 30 odsto, dok je manji udeo studenata iz oblasti društvenih nauka.

Me─Ĺu dr┼żavama u koje bi studenti najradije odlazili, ka┼że ministarka, prednja─Źi Nema─Źka , a svaki ─Źetvrti student, onosno njih 24 odsto koji bi da odu iz Srbije planira baš da ode u tu dr┼żavu.

Zatim slede SAD (11 odsto), Švajcarska (10,7 odsto), Austrija (8,7 odsto) i Norveška (6,3 odsto).

"Nema─Źka se nalazi na prvom mestu najpo┼żeljnih dr┼żava za studente svih podru─Źja studiranja, osim za IT studente koji bi najradije da odu u SAD i da tamo zapo─Źnu posao i ┼żivot", ka┼że Ðuki─ç Dejanovi─ç.

Ministarka ka┼że da je 28,5 prosek godina mladih koji odlaze iz Srbije, a da svaki ─Źetvrti koji napusti Srbiju ima visok stepen obrazovanja.

"Ne mo┼żemo se samo ┼żaliti što je takav podatak, nego moramo imati proaktivan stav, šta kad je to ve─ç tako i videti šta mo┼że da se uradi. Moramo intenzivirati saradnju sa visokostru─Źnom intelektualnom dijasporom i to je jedan od zadataka", ka┼że Ðuki─ç Dejanovi─ç.

Glavni razlozi za odlazak u inostranstvo koje studenti navode su nemogu─çnost nala┼żenja posla u struci (27 odsto), slabo pla─çen posao u struci (21 odsto) i nizak ┼żivotni standard (20 odsto), dok su za njih glavne prednosti ┼żivota u inostranstvu lakše nala┼żenje posla u struci i bolje pla─çen posao, visok ┼żivotni standard i bolja mogu─çnost profesionalnog napredovanja.

Više od polovine onih studenata koji bi da odu u inostranstvo ka┼że da ne bi napustilo Srbiju ako bi im bilo obezbe─Ĺeno da dobiju novac za pokretanje sopstvenog posla (15 odsto), ako bi dobili stimulativne kredite bilo koje vrste (4,3 odsto), ako bi dobili mogu─çnost za povoljne stambene kredite (2,3 odsto), i ako bi dobili podsticaje za bolji nau─Źni rad (1,4 odsto).

Ðuki─ç Dejanovi─ç ka┼że da ─Źetvrtina studenata koji bi da odu iz Srbije, odnosno njih 25,6 odsto nije odabrala nijedan od ovih odgovora što, ka┼że, zna─Źi da su definitivno odlu─Źili da odu.

Upozorila je i na problem unutrašnjih migracija studenata koje su, ka┼że, prvi korak ka spoljnim migracijama, budu─çi da se na odlazak u inostranstvo odlu─Źuju uglavnom oni koji su sa juga i istoka Srbije došli da studiraju u Beograd ili neki drugi ve─çi grad u Srbiji.

Naime, me─Ĺu 58,5 studenata koji planiraju da nakon završetak školovanja promene prebivalište, njih 26,1 odsto namerava da se preseli u neko drugo mesto u Srbiji.

Ministarka ka┼że da je potrebno uskladiti upisnu politiku na fakultetima sa potrebama tr┼żišta rada, a navodi i da je tokom istra┼żivanja, sprovedenog u janurau i februaru ove godine, dobijeno više od 900 ilustrativnih komentara studenata za koje ka┼że da ─çe nadle┼żnima biti od koristi za budu─çi rad.

Izabrana rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popovi─ç rekla je da su rezultati istra┼żivanja vrlo zabrinjavaju─çi, a da bi bili još dramati─Źniji da se istra┼żivanje radilo sa svršenim studentima.

"Verujem da je ovo situacija koja tra┼żi koordinisanu akciju", rekla je Popovi─ç.

Ocenila je da se kroz ja─Źanje proizvodnje mogu zadr┼żati ljudi u Srbiji, uz podršku IT sektoru, te navela da Univerzitet podr┼żava korekcije upisnih kvota vezano za ona zanimanja koja bi oja─Źala taj pravac razoja Srbije.

Naglasila je da se za svakog od oko 270.000 studenata u Srbiji treba boriti po─Ĺednako, nezavisno od toga da li nameravaju da odu u inostrastvo ili da ostanu u Srbiji, te da veruje da ─çe nova strategija obrazovanja do 2030. uticati na smanjenje odlaska studenata u inostranstvo.

"Ne samo inostranstvo, nego i unutrašnje migracije destabilizuju naš prostor, kretanje ka urbanim, a praznjenje ruralnih sredina je nešto što je tako─Ĺe zabrinjavaju─çe", ka┼że Popovi─ç i dodaje da Univerzitet stoji na raspolaganju za sve zajedni─Źke akcije koje bi dorpinele da ovaj problem rešavamo i sprecimo odlazak mladih u inostranstvo.

Pomo─çnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Stojanovi─ç ka┼że da to ministarstvo ima bitnu ulogu obezbe─Ĺivanje jednog od va┼żnih preduslova za ostanak generacija u Srbiji.

Tako ka┼że da Ministarstvo radi na uskla─Ĺivanju programa koji se nude u─Źenicima i studenta, ve─ç je uvedno programiranje u okviru informatike za peti razred osnovne škole, kao i nova odeljenja u gimanazije usmerena na IT, a u─Źenici mogu da sti─Źu prakti─Źna znanja kroz program dualnog obrazovanja.

"Radimo na poboljšanju programa na fakuletetu i na ve─çim upisnim kvotama za one profesije tra┼żene na tr┼żištu, a obezbe─Ĺujemo i razne programe stipendiranja", ka┼że Stojanovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE