Obrenovac, 26.02.2020

UNICEF POZVAO GRA─ÉANE DA DONIRAJU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.05.2017.
Uz ra─Źun za Infostan pomozite i bebama

Foto:Shutterstock


´╗┐

UNICEF je pozvao gra─Ĺane Beograda da pomognu rad zdravstvenih jedinica za intezivnu negu novoro─Ĺen─Źadi, doniranjem ┼żeljenog iznosa na uplatnice UNICEF-a koje im sti┼żu uz mese─Źne ra─Źune za "Infostan".

Tako prikupljena sredstva iskoristi─çe se za nabavku opreme za kontakt deteta i majke "ko┼ża na ko┼żu", pumpi za izmlazanje maj─Źinog mleka i stolica za udoban polo┼żaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja, kao i za nedostaju─çu medicinsku opremu i pomo─çna sredstava za podsticajnu negu beba u jedinicama intenzivne nege, saopšteno je iz UNICEF.

Deo sredstava ─çe biti ulo┼żen i u edukaciju zdravstvenih radnika iz oblasti razvojne neonatalne nege, navodi se u saopštenju.

Specijalista za rani razvoj UNICEF-a u Srbiji Jelena Zajeganovi─ç Jakovljevi─ç rekla je tim povodom da prevremeno ro─Ĺena deca svojom osetljivoš─çu zahtevaju dodatnu i specifi─Źnu podršku koja mora da uklju─Źi njihove roditelje i redukuje sve mogu─çe stresne faktore iz okru┼żenja.

"U isto vreme mora da im se pru┼żi ono što je za njih najzdravije kao što je maj─Źino mleko. Zato UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, podr┼żava odeljenja neonatološke intenzivne nege u Srbiji da bi se upravo takvi uslovi i programi pru┼żili svakom preveremeno ro─Ĺenom i bolesnom novoro─Ĺen─Źetu", rekla je Zajeganovi─ç Jakovljevi─ç.

Opremljenost odre─Ĺenih jedinica neonatološke intenzivne nege u Srbiji još uvek nije na ┼żeljenom nivou, navodi se u saopštenju i upozorava da je prevremeno ro─Ĺenje glavni uzrok smrti novoro─Ĺen─Źadi i dece uzrasta do pet godina.

U prvih 40 dana razvija se povezanost majke i deteta i zato je kontakt roditelja, posebno majke, sa detetom klju─Źan i u uslovima prevremenog ro─Ĺenja.

Omogu─çavanjem kontakta majke i deteta i razvojnom negom pove─çavaju se šanse za pre┼żivljavanje i oporavak prevremeno ro─Ĺene dece i dece ro─Ĺene sa teško─çama, spre─Źavaju se neuro-razvojna kašnjenja, ubrzava se rast i razvoj, skra─çuje vreme hospitalizacije i smanjuje rizik od socio-emotivnih problema deteta u kasnijem ┼żivotu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE