Obrenovac, 25.04.2019

UDAR NA HULIGANE


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.09.2018.
U zatvor za tuču, baklje i maske

Foto:N.Paraušić
Kaznu od milion do dva miliona dinara platiće sportski savez, društvo ili organizacija koji ne osiguraju bezbedno održavanje priredbe, ne angažuje redarsku službu, ne obezbedi vođenje evidencija o prodaji ulaznica za MUP... Zatvor od trideset do 60 dana, ili novčana kazna od 50 do 150.000 dinara, predviđena je za one koji fizički napadnu učesnike, uništavaju imovinu, posedujupirotehnička sredstva, maskiraju se prilikom nasilja...

Ovo je glavna novina Zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama koji će se naći na dnevnom redu parlamenta tokom jesenjeg zasedanja. Dokument sa potpisom Ministarstva unutrašnjih poslova ima za cilj da spreči učestale nerede na tribinama zbog kojih ceh sve češće plaćaju klubovi i reprezentacija i koji ugrožavaju reputaciju zemlje.

Spisak šta sve spada u nasilje i nedolično ponašanje (napad na učesnike, bacanje predmeta na teren, izazivanje nereda, paljenje navijačkih rekvizita...) širi se i na "pokušaj unošenja ili isticanje u sportskom objektu obeležja kojima se vređaju nacionalna, verska, rasna ili druga osećanja ili izaziva mržnja ili netrpeljivost koja može da dovede do fizičkog sukoba". Takođe, u listu je dodato da će biti sankcionisani i oni koji u dolasku ili odlasku sa stadiona budu nosili pirotehnička ili neka druga sredstva kojima može da se ugrozi bezbednost. Takođe, kažnjeni će biti i oni koji budu maskirali lica odevnim ili drugim predmetima, prilikom nasilja.

U novinama je precizirano da organizator sportske priredbe povećanog rizika mora da otvori kapije najkasnije dva sata pre početka događaja, a prilikom organizacije ostalih manifestacija - sat vremena pre održavanja. Do sada su satnicu određivali organizatori. U izmenama se navodi i da jedan navijač može kupiti najviše četiri karte, umesto sedam.

U obrazloženju razloga zbog čega se menja zakon navodi se da policija mora da izvede od 2.500 do 3.000 ljudi prilikom organizovanja događaja visokog rizika, posebno fudbalskog derbija, kako bi sprečila incidente. Takođe, piše i da je pripadnicima navijačkih grupa, zbog manjkavosti postojećih pravila, suđeno na osnovu drugih propisa koji nisu adekvatni za suzbijanje huliganizma.

Zakon, između ostalog, zabranjuje i prodaju i konzumiranje alkoholnih pića u objektu ili na udaljenosti od jednog kilometra vazdušnom linijom od središnje tačke terena u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, a u ostalim mestima do 300 metara. Predviđa i da organizator mora da angažuje "pravno lice ili preduzetnika za obavljanje poslova privatnog obezbeđenja" za održavanje reda na međunarodnim, priredbama povećanog rizika kao i događajima najvišeg ranga nacionalnih ekipnih sportskih takmičenja.

Novi predlog predviđa i brisanje odredaba u kojim je gostujući fudbalski klub dužan da obezbedi raspodelu karata koje je za svoje navijače dobio od organizatora. Analiza je utvrdila da ovakva podela ulaznica nije omogućavala kontrolu što nosi bezbedonosne rizike.

Inače, zakon koji treba da bude osnova za sprečavanje nereda na tribinama donet je još 2003. godine. Do sada je menjan nekoliko puta, a poslednja izmena bila je 2013. godine. Nijedna od verzija nije donela velike rezultate u borbi protiv huligana koji se kriju iza imena - navijači.

UZ KARTU I JMBG

Ime i prezime, kao i jedinstveni matični broj svakog navijača koji kupi ulaznicu za sportski događaj, klubovi će morati da dostave policijskoj stanici. Isto pravilo važi i za one koji imaju sezonske ulaznice ili propusnice, kao i za sportske manifestacije gde je ulaz besplatan. Po završetku utakmice ili nekog drugog nadmetanja, MUP mora da obriše sve podatke.

ZABRANA

Predviđeno je da se iz zakona briše odredba po kojoj su redari dužni da ne dozvole pristup sportskom objektu licu kome je izrečena mera zabrane prisustvovanja priredbama. Ovo "brisanje" urađeno je na osnovu sugestije poverenika za informacije od javnog značaja, jer redarska služba ne može da ima podatke o zabranama. Zato će u ovakvim slučajevima morati da reaguje policija.

NAJVEĆI INCIDENTI

Kazne koje je Fudbalski savez Srbije platio UEFA i FIFA:

2010. 120.000 evra za prekid meča Italija - Srbija u Đenovi kada je Ivan Bogdanov na tribinama pravio nerede

2013. 81.000 evra za rasizam na meču U21 selekcija Srbija - Engleska

2013. 53.000 evra zbog nereda na meču Srbija - Hrvatska

2014. 120.000 evra za prekid utakmice Srbija - Albanija kada je dron sleteo na stadion

2017. 73.000 evra zbog nacionalizma na meču Srbija - Gruzija

2017. 93.000 evra zbog nacionalizma na meču Austrija - Srbija kada je istaknuta zastava sa likom Gavrila Principa

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE