Obrenovac, 29.05.2020

UTAKMICE, KONCERTI, MITINZI NEĆE U SKORIJE VREME


Izvor: Alo.rs/Blic/I.L.,Lokalne novine | Obrenovac, 28.04.2020.
Epidemiolog Zoran Radovanović prognozira kada možemo da očekujemo ukidanje zabrane okupljanja

Foto:Alo/Nenad Vujanović


Ukidanje zabrane okupljanja nije još u planu...

Policijski čas koji će trajati od četvrtka u 18 sati do ponedeljka, 4. maja, u 5 sati ujutro trebalo bi da bude poslednja toliko duga zabrana kretanja građana zbog pandemije, jer se nakon toga očekuje povratak mnogih na posao, početak rada vrtića i kafića uz, naravno, obavezno poštovanje fizičke distance od dva metra.

Juče je nastavljeno ublažavanje mera protiv širenja Covida 19, pošto su počele da rade pijace u zatvorenom prostoru, frizerski i saloni lepote, teretane i fitnes centri, ali i međugradski prevoz. Naravno, svi koji se vraćaju poslu moraće da poštuju fizičku razdvojenost, kao i da nose masku i rukavice. Frizeri i kozmetičari čiji posao zahteva bliski kontakt s klijentima trebalo bi da nose i vizir. Takođe, građani stariji od 65 godina od danas će, umesto pola sata, moći da šetaju sat vremena, između 18 i jedan po ponoći, a najviše 600 metara od svojih kuća.

Član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže za "Blic" da će mere koje štab bude predložio za 1. i 6. maj, odnosno Đurđevdan, morati da budu sprovedene, a razlog je da svaka opasnost od zaražavanja bude eliminisana ili svedena na minimum.

- Ne smemo dozvoliti okupljanja, jer sve ono što mi danas sprečimo vidljivo je kroz statistiku za 7 do 10 dana, tako da ćemo tek negde sredinom maja imati jasniju sliku koja će nam poslužiti kao putokaz koje mere da skidamo, a koje da ublažavamo. Odgovor na pitanje kada ćemo moći da ukinemo zabranu okupljanja je sada nemoguće dati - kaže Tiodorović i dodaje:

Epidemilog Zoran Radovanović kaže da bi povratak mnogih na posao bi mogao da usledi već sledeće nedelje ili nakon Đurđevdana:

- Da bi ljudi mogli da počnu ponovo da rade, moraju da se otvore vrtići. Bolje da deca idu u vrtiće nego da ih čuvaju bake i deke.

Sve je izvesnije da će uskoro početi da rade i ugostiteljski objekti...

- Nema razloga da nakon Đurđevdana ili polovinom maja ne počnu da rade i kafići, pogotovo oni sa baštom. Takođe, trebalo bi otvoriti i restorane bez obzira da li su u zatvorenom. Naravno, i ovde se mora poštovati fizička razdvojenost. Takođe, nema više ljubljenja, grljenja, rukovanja. To kada nam izađe iz navike teško će se vratiti i kad prođe pandemija - podvlači Radovanović.

Što se tiče zabrane okupljanja, njeno ukidanje se očekuje kao jedna od poslednjih mera.

- Kada budemo imali tek po nekoliko obolelih čije kontakte ćemo moći u potpunosti da ispratimo i da znamo kako su se zarazili, moći ćemo da dozvolimo i okupljanja. Ako bih morao da prognoziram, to neće biti pre kraja maja i to treba uzeti sa velikom rezervom. Ako se budemo pridržavali svih mera, nećemo ubrzati drugi talas, koji bi mogao da dođe tek u poznu jesen. U suprotnom mogao bi da nam se vrati već krajem juna - upozorava Radovanović.

Sport, koncerti i mitinzi možda krajem juna

Zoran Radovanović je optimista da bi masovna okupljanja u Srbiji mogla da se očekuju već krajem juna.

- To znači da bismo mogli da imamo i utakmice i koncerte sa publikom, ali i političke skupove. Sve pre toga bi bilo suviše rano i rizik da nam se pandemija vrati - kaže Radovanović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE