Obrenovac, 18.02.2020

INSPEKCIJA 'ULOVILA', INSPEKCIJA 'ZAPOSLILA'


Izvor: Telegra.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.02.2019.
Telefonsku liniju za prijavu rada 'na crno' usijali neplaćeni radnici i trudnice

Foto:Pixabay/volatamax
Od uvođenja linije za prijavu rada "na crno", građani su iskoristili priliku da prijave poslodavce koje krše njihova prava. Inspekcija rada pozvana je za skoro godinu dana 9.075 puta, i poslata su 254 imejla, od uvođenja telefonske linije 10. marta 2018. do 20. februara 2019. godine.

- Pored prijave rada ''na crno'', putem besplatne info-linije najčešće se prijavljuje neisplaćivanjezarade, neisplaćivanje uvećane zarade za prekovremeni rad, nedostavljanje obračuna zarade, neisplaćivanje naknade zarade zaposlenima na trudničkom, porodiljskom odsustvu i odsustvu radi nege deteta, uslovi rada - navode iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Građani se nisu libili da prijavljuju, a to je rezultiralo u velikom broju slučajeva i boljim položajem na poslu, odnosno zapošljavanjem. Pojedine prijave su inicirale veći broj pojačanih nadzora na različitim lokacijama kod istog poslodavca, na određenoj teritoriji ili u delatnosti.

- Na osnovu pristiglih prijava, inspekcija rada je do 20. februara 2019.godine, na celoj teritoriji Republike Srbije izvršila 9.351 pojačani nadzor i tom prilikom je zatečeno 4.807 lica na faktičkom radu - radu ''na crno'', od kojih su poslodavci sa 4.432 lica odmah posle nadzora zasnovali radni odnos na neodređeno vreme. Inspekcija rada je na osnovu info-prijava utvrdila i 272 neregistrovana subjekta. Inspektori rada su doneli ukupno 2.224 rešenja, od toga 367 rešenja o zabrani rada na mestu rada, a podneto je i 1860 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka - rečeno je iz Ministarstva za rad.

Ipak, 55 odsto poziva nije bilo upotrebljivo zato što građani spominju probleme koji nisu u delokrugu rada Inspektorata, daju podatke koje inspektori ne mogu da vide na terenu, odnosno na adresama koje su prijavili, inspektori nisu našli firme koje spominju...

INSPEKTORI PROŠLE GODINE VIŠE NA TERENU

U 2018. godini, inspektori rada su izvršili ukupno 70.122 inspekcijskih nadzora, za 31 odsto više nego u 2017. godini. Prilikom izvršenih inspekcijskih nadzora, zatekli su 17.026 lica na faktičkom radu (rad "na crno").

Utvrdili su i 939 neregistrovanih subjekata , pri čemu je kod istih, pored fizičkog lica koje vrši neregistrovanu delatnost, zatekli i 638 lica na radu ''na crno''.

Zahteva za prekršajne postupke je značajno više - 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

DOK IMAJU POSAO - ĆUTE

Koliko je teško pronaći posao i koliko građani strahuju da ne ostanu bez primanja - govori i činjenica da se osobe čija prava poslodavac ne ispoštuje, najčešće obraćaju inspekciji posle otkaza.

NAJGORE "FIZIKALCIMA"

Uočljivo je da na crno rade najviše radnici iz oblasti industrije i građevinarstva, potom u proizvodnji obuće, odeće, kontrolama, opravkama, prodaji vozila...

U toku prošle, a i 2017. godine ispostavilo se da je oko 30 odsto onih koji su stadali na radnom mestu radilo na crno. Prošle godine je na radu stradalo 53 osobe.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE