´╗┐ SAOBRA─ćAJNA UMESTO POTVRDE

Obrenovac, 22.08.2018

SAOBRA─ćAJNA UMESTO POTVRDE


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 09.06.2018.
Nova mogu─çnost za voza─Źe koji strepe da bi na granicama mogli da imaju problem zbog dokumenta o produ┼żenju dozvole

Foto:Printscreen


´╗┐

Do sada nije potvr─Ĺeno da je ijedan naš voza─Ź vra─çen s granica Ma─Ĺarske i Crne Gore zbog problema s potvrdama o produ┼żenju saobra─çajne dozvole, a svi koji strepe da bi to moglo da im se desi sada imaju mogu─çnost da to i izbegnu. Za 1.314 dinara mogu da dobiju saobra─çajnu dozvolu koja ─çe va┼żiti naredne dve godine, odnosno devet godina od dana prve registracije vozila. Potvrde o produ┼żenom va┼żenju saobra─çajne dozvole s kojima putuje na hiljade gra─Ĺana su potpuno besplatne i va┼że tako─Ĺe još dve godine.

Va┼żnost voza─Źkih tablica, sa sedam, produ┼żena je na devet godina, a izdavanje novih tablica prema Pravilniku o registraciji je po─Źelo 2011. godine. Da voza─Źi ne bi morali da podnose zahteve za nove saobra─çajne dozvole, izmenjen je Pravilnik, pa su prilikom registracije vozila u sedmoj godini dobijali "potvrdu o produ┼żenom va┼żenju saobra─çajne dozvole" na još dve godine, ispisanu na srpskom i engleskom jeziku.

Pojedine voza─Źe su, me─Ĺutim, uznemirila iskustva koja su se razmenjivala na društvenim mre┼żama, da su neki naši voza─Źi upravo zbog toga što su umesto saobra─çajne dozvole imali samo potvrdu vra─çeni sa granica Crne Gore i Ma─Ĺarske.

Crnogorska policija je reagovala na te glasine i odmah ih demantovala, navode─çi da uopšte nije bilo takvih slu─Źajeva, dok su u našem MUP potvrdili da su, iako nisu imali nikakvih zvani─Źnih informacija o tome, "za svaki slu─Źaj" ponovo Ma─Ĺarima poslali dokument u kome ih obaveštavaju o validnosti "potvrde o produ┼żenoj saobra─çajnoj dozoli".

Sada je mogu─çe dobiti i saobra─çajnu dozvolu koja ─çe va┼żiti još dve godine, baš kao i tablice, a po isteku tog roka se mora zameniti. Privremena saobra─çajna dozvola košta 1.314 dinara. Od toga, 660 dinara ide na ra─Źun Zavoda za izradu nov─Źanica, a 654 dinara MUP Srbije. Ova saobra─çajna dozvola va┼żi uz "stare" tablice. Ina─Źe, zamena tablica košta 2.190 dinara, i to je trošak koji ove voza─Źe o─Źekuje za dve godine.

ŠTA SA "KVA─îICAMA"

Vlasnici automobila koji u drugom delu registracije imaju slova ─î, ─ć, Š, ┼Ż, ─É, Y i W mora─çe da zamene tablice kada im istekne saobra─çajna dozvola. Zamena ovih tablica bi─çe mogu─ça sve do 2024. godine.

"Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priklju─Źnih vozila, propisano je da ─çe se registarske tablice koje su izdate do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, a ─Źija registarska oznaka sadr┼żi latini─Źna slova ─î, ─ć, Š, ┼Ż, ─É, Y i W, zamenjivati postepeno nakon isteka roka va┼żenja od sedam godina saobra─çajne dozvole izdate za vozilo", ka┼żu u MUP-u Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE