Obrenovac, 08.07.2020

LAKO JE PRUTU DA SE SOKOLI


Izvor: alo.rs/Tanjug; D.K.,Lokalne novine | Obrenovac, 10.03.2020.
UNICEF objavio podatke, roditelji u Srbiji leše decu od batina

Foto:Shutterstock, ilustracija


U Srbiji je 43 odsto dece starosti od jedne do 14 godina bilo izlo┼żeno barem jednom vidu psiholo┼íkog ili fizi─Źkog ka┼żnjavanja od strane ─Źlanova doma─çinstva, pokazalo je istra┼żivanje UNICEF-a. 

Oko 39 odsto dece izlo┼żeno je psiholo┼íkom, dok je 17 odsto izlo┼żeno fizi─Źkom ka┼żnjavanju.

Kako se navodi u saop┼ítenju Centra za prava deteta, zabrinjava podatak da je fizi─Źko ka┼żnjavanje najzastupljenije kod dece uzrasta 3 i 4 godine.

Te┼íkom fizi─Źkom ka┼żnjavanju je bilo izlo┼żeno 8 odsto dece, s tim ┼íto je vi┼íe devoj─Źica nego de─Źaka. 

Izme─Ĺu ostalog i iz tog razloga, Centar za prava deteta sprovodi obuke o pozitivnom roditeljstvu za nastavnike i nastavnice u osnovnim ┼íkolama, kako bi oni dalje preneli ste─Źeno znanje i ve┼ítine roditeljima. 

Obuke se odvijaju u okviru projekta "Prava deteta u politikama i praksi" koji realizuje u partnerstvu sa Save the Children International, a uz finansijsku podr┼íku Vlade ┼ávedske, saop┼íteno je danas. 

Jedan od ciljeva projekta je unapre─Ĺenje sistema za┼ítite dece od nasilja kroz podizanje svesti javnosti o posledicama telesnog ka┼żnjavanja i promovisanja pozitivnih i nenasilnih metoda odgajanja deteta. 

Kroz program pozitivnog roditeljstva, roditelji ─çe biti osna┼żeni da umesto telesnog ka┼żnjavanja dece primenjuju alternativne pristupe koji nemaju negativne posledice po razvoj deteta. 

Roditelji ─çe imati priliku da steknu znanja o metodama pristupa detetu kada je u stanju ljutnje i agresije, prepoznavanju i kontrolisanju sopstvenih emocija i razvijanju pozitivne komunikacije, efikasnom vaspitanju i pozitivnom nagra─Ĺivanju, doslednosti roditelja u postavljanju jasnih granica i radu na promeni mi┼íljenja o roditeljskom autoritetu.

Me─Ĺunarodni standardi u oblasti prava deteta obavezuju dr┼żave da osiguraju za┼ítitu dece od telesnog ka┼żnjavanja u svim okru┼żenjima, uklju─Źuju─çi i porodi─Źno.

Zabrana telesnog ka┼żnjavanja pokazuje da dru┼ítvo smatra da su deca va┼żna i ima pozitivan u─Źinak na na─Źin na koji se ona gledaju i tretiraju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE