´╗┐ RAVNOPRAVNO U KATASTAR ZA UPIS STANA

Obrenovac, 19.08.2018

RAVNOPRAVNO U KATASTAR ZA UPIS STANA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2018.
Novi zakon daje sigurnost ┼żenama, ali i MU┼áKARCIMA i ve─ç je po─Źeo sa primenom

Foto:ZORAN ILI─ć/RAS SRBIJA


´╗┐

Vest da ─çe od sada prilikom upisa u katastar i ┼żena upisivati kao vlasnik imovine zajedno sa supru┼żnikom, naišla je na pozitivne komentare, naro─Źito u pogledu ravnopravnosti polova. Zakon o postupku upisa u katastar i njegove detalje za "Blic biznis" pojasnio je Republi─Źki geodetski zavod.

Pomenuti Zakon stupio je na snagu osmog juna teku─çe godine i od tada se ve─ç uveliko primenjuju i odredbe o upisu zajedni─Źke svojine.

Ono što je izazvalo brojna pitanja jeste da li takav Zakon va┼żi i na prethodno upisanu svojinu ili je to samo slu─Źaj sa novom imovinom koja se upisuje.

- Zakonom je propisan na─Źin upisa zajedni─Źke svojine bra─Źnih supru┼żnika kako na budu─çim tako i na do sada izvršenim upisima prava svojine. Ukoliko je nepokretnost ve─ç upisana na jednog supru┼żnika kao jedinog vlasnika nepokretnosti, mo┼że se izvršiti upis zajedni─Źke svojine na osnovu izjave oba supru┼żnika da se u konkretnom slu─Źaju radi o zajedi─Źkoj svojini - navode iz Republi─Źkog geodetskog zavoda.

Oni dodaju da je sa novim upisima stvar druga─Źija. Naime, zajedni─Źka svojina ─çe se u tim slu─Źajevima upisivati na osnovu izvoda iz mati─Źne knjige ven─Źanih automatski kao zajedni─Źka, osim u slu─Źaju kada se uz ispravu koju je dostavio javni bele┼żnik ili sud dostavi i izjava oba supru┼żnika da se u konkretnom slu─Źaju ne radi o zajedni─Źkoj, ve─ç o posebnoj imovini jednog od njih.

Budu─çi da se stambeni krediti ve─çinom uzimaju na mu┼żevljevo ime, ovakav Zakon ─çe pre svega uticati u pogledu ravnopravnog u─Źestvovanja ┼żena u vlasništu. Ipak, ostaje nedoumica da li je Zakon primenjiv i u slu─Źajevima kada je supruga upisana u katastar kao vlasnik, a supru┼żnik nije.

- Odredbama navedenog Zakona regulisan je upis zajedni─Źke svojine po osnovu sticanja u toku trajanja bra─Źne zajednice, ─Źime je pre svega naglašen princip jednakosti supru┼żnika. To zna─Źi da se primenjuje nezavisno od ─Źinjenice ko je od supru┼żnika upisan kao imalac prava svojine, odnosno ko je od supru┼żnika zaklju─Źio odre─Ĺeni pravni posao - zaklju─Źuju iz RGZ-a.

Uloga javnog bele┼żnika u primeni ovog Zakona je da prikupi neophodnu dokumentaciju supru┼żnika i dalje je po slu┼żbenoj du┼żnosti šalje Republi─Źkom geodetskom zavodu koji dalje sprovodi proceduru.

Ono za šta pojedini izvori izra┼żavaju sumnju po pitanju Zakona jeste ─Źinjenica da je sve to vrlo formalno i zapravo ne zna─Źi mnogo u slu─Źaju razvoda, jer, kako tvrde, i dalje se primenjuje postupak po kojem se podela imovine vrši na osnovu primanja supru┼żnika, a ne u zavisnosti od toga ─Źije ime je upisano u katastarske knjige.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE