Obrenovac, 21.05.2019

RAVNOPRAVNO U KATASTAR ZA UPIS STANA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2018.
Novi zakon daje sigurnost ženama, ali i MUŠKARCIMA i već je počeo sa primenom

Foto:ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA
Vest da će od sada prilikom upisa u katastar i žena upisivati kao vlasnik imovine zajedno sa supružnikom, naišla je na pozitivne komentare, naročito u pogledu ravnopravnosti polova. Zakon o postupku upisa u katastar i njegove detalje za "Blic biznis" pojasnio je Republički geodetski zavod.

Pomenuti Zakon stupio je na snagu osmog juna tekuće godine i od tada se već uveliko primenjuju i odredbe o upisu zajedničke svojine.

Ono što je izazvalo brojna pitanja jeste da li takav Zakon važi i na prethodno upisanu svojinu ili je to samo slučaj sa novom imovinom koja se upisuje.

- Zakonom je propisan način upisa zajedničke svojine bračnih supružnika kako na budućim tako i na do sada izvršenim upisima prava svojine. Ukoliko je nepokretnost već upisana na jednog supružnika kao jedinog vlasnika nepokretnosti, može se izvršiti upis zajedničke svojine na osnovu izjave oba supružnika da se u konkretnom slučaju radi o zajedičkoj svojini - navode iz Republičkog geodetskog zavoda.

Oni dodaju da je sa novim upisima stvar drugačija. Naime, zajednička svojina će se u tim slučajevima upisivati na osnovu izvoda iz matične knjige venčanih automatski kao zajednička, osim u slučaju kada se uz ispravu koju je dostavio javni beležnik ili sud dostavi i izjava oba supružnika da se u konkretnom slučaju ne radi o zajedničkoj, već o posebnoj imovini jednog od njih.

Budući da se stambeni krediti većinom uzimaju na muževljevo ime, ovakav Zakon će pre svega uticati u pogledu ravnopravnog učestvovanja žena u vlasništu. Ipak, ostaje nedoumica da li je Zakon primenjiv i u slučajevima kada je supruga upisana u katastar kao vlasnik, a supružnik nije.

- Odredbama navedenog Zakona regulisan je upis zajedničke svojine po osnovu sticanja u toku trajanja bračne zajednice, čime je pre svega naglašen princip jednakosti supružnika. To znači da se primenjuje nezavisno od činjenice ko je od supružnika upisan kao imalac prava svojine, odnosno ko je od supružnika zaključio određeni pravni posao - zaključuju iz RGZ-a.

Uloga javnog beležnika u primeni ovog Zakona je da prikupi neophodnu dokumentaciju supružnika i dalje je po službenoj dužnosti šalje Republičkom geodetskom zavodu koji dalje sprovodi proceduru.

Ono za šta pojedini izvori izražavaju sumnju po pitanju Zakona jeste činjenica da je sve to vrlo formalno i zapravo ne znači mnogo u slučaju razvoda, jer, kako tvrde, i dalje se primenjuje postupak po kojem se podela imovine vrši na osnovu primanja supružnika, a ne u zavisnosti od toga čije ime je upisano u katastarske knjige.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE