Obrenovac, 10.12.2018

U PRVOJ POLOVINI NAREDNE GODINE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 29.12.2017.
Elektronski recept u celoj Srbiji

Foto:Ana Paunkovi─ç


´╗┐

U Ministarstvu zdravlja o─Źekuju da ─çe se do prve polovine 2018. na celoj teritoriji Srbije primenjivati elektronski recept i da ─çe vrlo brzo biti i dobrih rezultata u skra─çivanju lista ─Źekanja, a dr┼żavni sekretar Meho Mahmutovi─ç ka┼że da su u Ministarstvu zadovoljni onim što je ura─Ĺeno.

Podnose─çi izveštaj o radu Ministarstva zdravlja na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, Mahmutovi─ç je rekao da posle nabavke šest akcelartora za zra─Źnu terapiju vrlo brzo o─Źekuje da ne─çe više postojati liste ─Źekanja za onkološke pacijente.

Primer nabavke gama no┼ża, ka┼że Mahmutovi─ç, govori o tome da se mo┼że uštedeti za kupovinu tog aparata ako se kvalitetno planira i postupa.

Naveo je da je ranije iz Srbije oko 700 pacijenata godišnje odlazilo na gama no┼ż u inostranstvo, a da je u 2017. obavljeno oko 820 takvih pregleda u Srbiji.

Ka┼że i da je u toku i nabavka sajber no┼ża, najsavremenije opreme.

Naveo je da je prioritet uvodjenje elektronskog zdravstva, da je elektronski recept ve─ç za┼żiveo na celoj teritorji Beograda, da se primenjuje u još 42 zdravstvene ustanove širom Srbije, te da je do ovog momenta izdato nešto manje od tri miliona elektronskih recepta.

Prema njegovim re─Źima, sve je manje primedbi na integrisani informacioni sistem, a u planu je da u njega budu uklju─Źene i bonice, kao i privatna praksa.

"Od ukupne koli─Źine sredstava za nabaku lekova i u pregovara─Źkom postupku sa farmaceutskim ku─çama uspeli smo da nabavimo dosta inovativnih lekova. Ovih dana se vode pregovori o još nekim novim inovativnim lekovima", rekao je Mahmutovi─ç.

Kao rezultat naveo je napredovanje Srbije na lestvici evropskih zdravstvenih sistema po kojoj je Srbija ispred osam dr┼żava ─Źlanica EU, a da se u narednom periodu mo┼że o─Źekivati poboljšanje za još nekoliko mesta.

Me─Ĺu rezultatima naveo je i otvaranje Klini─Źkog centra u Nišu i najavio da ─çe vrlo brzo po─Źeti radovi na Klini─Źkom centru Srbije u Beogradu, a da je u planu i rekonstrukcija klini─Źkih centara u Nišu i Kragujevcu.

Ka┼że da se trenutno rekostruiše sedam zdravstvenih ustanova, me─Ĺu kojima je De─Źija klinika u Tiršovoj, a da ─çe biti izgra─Ĺena i Tiršova 2.

U planu je, navodi, davanje velikog broja specijalizacija ─Źime ─çe biti stvorena nova generacija stru─Źnjaka.

Ministarstvo je tokom 2017. pripremalo ve─çi broj zakona pa se, ka┼że Mahmutovi─ç, u idu─çoj godini mo┼że o─Źekivati veliki broj novih propisa u skupštinskoj proceduri.

U raspravi na odboru, ┼Żarko Kora─ç iz poslani─Źke grupe LDP rekao je da ne bi da razbija verovatno opravdani optimizam u Ministarstvu zdravlja, te naveo da su u izveštaju predstavljeni samo pozitivni rezultati, a da je "surova ─Źinjenica" da gra─Ĺani imaju "vrlo kriti─Źan odnos" prema zdravstvenom sistemu i problemu korupcije.

Bilo bi, ka┼że, po┼żeljno da se u izveštaju navede koje realno probleme vidi Ministarstvo zdravlja, te da se taj resor pozabavi odnosom privatnog i dr┼żavnog zdravtsvenog sistema koji, navodi, nije rešen i zbog toga proizlaze ogromni problemi.

Kora─ç ka┼że da je njegov utisak da ljudi koji imaju više novca odlaze privatnom lekaru, a u dr┼żavne ustanove oni koji ga nemaju.

Mahmutovi─ç je rekao da se u izveštaju Ministarstva o radu od januara do septembra namerno nije govorilo o problemima jer su zate─Źeni i iz ranijeg perioda.

"Ranije je bila praksa da se svi problemi guraju pod tepih, sad se taj tepih napunio, morao je neko da ga podigne, na sre─çu mi smo ga podigli", ka┼że Mahmutovi─ç.

Naveo je da ne bi ulazio u razna spinovanja i povezivanja zdravstva sa korucijom, isti─Źu─çi da se radi o najhumanijoj profesiiji.

Ka┼że da je formirano antikoruptivno radno telo koje stalno, po pozivu ili bez poziva, prati i reaguje na svaku primedbu.

Ministarstvo, rekao je Mahmutovi─ç, nastoji da zdravstevni sistem bude ravnomeran na celoj teritoriji Srbije i da svi gradjani, od Subotice do Trgovišta, imaju ista prava.

"Ako ste bolesni u Beogradu, vi ste malo privilegovaniji jer su tu ve─çi klini─Źki centri. Izdvajanje za zdravstveno osiguranje svakog pojedinca je isto. Ako imamo ista izdavajanja, onda moramo da imamo ista pravo", poru─Źio je Mahmutovi─ç.

Naveo je da je sa privatnom praksom postignut dogovor o operacijama katarakte i postupcima vantelesne oplodnje, te je i ona ve─ç integrisana, ali i istakao da se i dalje najte┼że operacije i stanja le─Źe u dr┼żavnom zdravstvu.

─îlanovi odbora iz SNS podr┼żali su rad Ministarstva zdravlja, a poslanica naprednjaka Svetlana Nikoli─ç Pavlovi─ç ka┼że da su u zdravstvu u poslednje dve godine ostvareni fantasti─Źni rezultati, te da u narednom periodu pa┼żnju treba obratiti na primarnu zaštitu i rešavanje nasledjenih "dubioza".

Nakon rasprave, odbor je usvojio izveštaj o radu Ministarstva zdravlja od januara do septembra ove godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE