Obrenovac, 21.09.2019

Usvojen zakon: Slu┼żbenici na obuci na Nacionalnoj akademiji


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.10.2017.
Svi slu┼żbenici, i na republi─Źkom i na lokalnom nivou, prolazi─çe kroz obuke na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, utvr─Ĺeno je zakonom koji je usvojila Skup┼ítina Srbije

Foto:Oliver Buni─ç,G. Srdanov


´╗┐

U vladi o─Źekuju da ─çe Akademija po─Źeti da radi sredinom idu─çe godine, i da ─çe u potpunosti transformisati javnu upravu i obezbediti efikasnije, ljubaznije i bolje upu─çene slu┼żbenike.

Po Zakonu o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu slu┼żbenici ─çe, kroz opšte i posebne programe obuka, sticati nova znanja, veštine i sposobnosti usmerene na podizanje nivoa kompetencija neophodnih za kvalitetno obavljanje poslova.
 
Ministar za dr┼żavnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ru┼żi─ç rekao je tokom rasprave u parlamentu da slu┼żbenik mora, pre svega, da pravilno primeni zakon jednako u svim jednakim situacijama, kako bi gra─Ĺani Srbije, ma gde god ┼żive, bili u ravnopravnom polo┼żaju, što se sada ne dešava zbog, kako ka┼że, razli─Źitih procedura koje postoje u opstinama.
 
 
Ministar isti─Źe da slu┼żbenik mora da obavlja posao savesno i da radi u najboljem interesu svih gra─Ĺana, da poštuje pravila i slu┼żi za primer drugima, a da je na Vladi Srbije da obezbedi ure─Ĺen sistem koji ─çe biti pravi─Źan i koji ne─çe demotivisati slu┼żbenike, kao i da uvede mogu─çnost za napredovanje i nagra─Ĺivanje.
 
Ina─Źe, ideja ovog zakona, kada je bio iniciran, bila je da u okviru njega obuke poha─Ĺaju i ministri, predsednici opština i gradona─Źelnici i lokalni funkcioneri. Me─Ĺutim, to se uskoro ne─çe desiti jer su svi oni, iako je bilo predvi─Ĺeno u nacrtu, u predlogu zakona "nestali".
 
 
Kako su pre izvesnog vremena objasnili u Ministarstvu za dr┼żavnu upravu i lokalnu samoupravu, u nacrtu zakona je ta opcija postojala, i predlagana je tokom javne rasprave.

- Kada se završio rad, utvrdili smo da pravno ne mo┼żemo da "ure─Ĺujemo" funkcionere prema Zakonu o dr┼żavnim slu┼żbenicima. Na kraju je ispalo da kona─Źni predlog, nakon pravno tehni─Źke obrade, ne sadr┼żi ovaj deo - re─Źeno je "Blicu" iz nadle┼żnog Ministarstva.

Nadzor nad radom Nacionalne akademije za javnu upravu sprovodi─çe Ministarstvo dr┼żavne uprave i lokalne samouprave, a na njenom ─Źelu bi─çe direktor.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE