Obrenovac, 24.01.2021

U Srbiji 27.945 osoba ima izbegli─Źki status


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.06.2017.
U Srbiji 27.945 osoba ima izbegli─Źki status, a u protekle dve decenija Vlada Srbije kontinuirano radi na re┼íavanju problema lica koja su morala da napuste svoje domove tokom sukoba na prostoru biv┼íe Jugoslavije, saop┼ítio je Komesarijat za izbeglice

Foto:Narcisa Bo┼żi─ç / RAS Srbija


´╗┐

U saopštenju Komesarijata se precizira da je u Srbiji 19.171 izbeglica iz Hrvatske i 8.774 iz Bosne i Hercegovine, uz podse─çanje da je zbog ratova od 1991. do 1995. godine, u Srbiji izbegli─Źki status dobilo 618.000 ljudi.

Ukazuju, me─Ĺutim, da je broj izbeglica i bivših izbeglica u stanju potrebe daleko ve─çi, te da njihovu sudbinu deli i više od 203.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije, kao i 18.000 lica koja su raseljena unutar teritorije KiM.

Srbija je, osim prema hiljadama izbeglica i interno raseljenih, pokazala humanost i poštovanje me─Ĺunarodnih standarda i prema više od milion migranata iz Azije i Afrike koji su prešli preko teritorije Srbije, kao i prema oko 6.000 njih koji su trenutno smešteni u prihvatnim i centrima za azil.

Me─Ĺutim, i pored ulo┼żenih napora i zna─Źajnih finansijskih sredstava iz bud┼żeta i od donatora, izbegli─Źko pitanje na ovim prostorima i dalje nije zatvoreno.

- Ostvareni su veliki pomaci, prvenstveno u rešavanju egzistencijalnih pitanja ove populacije i dinamici obezbe─Ĺivanja trajnih stambenih rešenja, koja poslednjih godina iznosi pet trajnih rešenja na dan. Do sada je zna─Źajan broj izbegli─Źkih porodica ostvario trajno rešenje, i dobio pomo─ç u ekonomskom osna┼żivanju - stoji u saopštenju.

Od 2008. do 2016. godine, iz bud┼żetskih sredstava Srbije omogu─çeno je da se u 171 jedinici lokalne samouprave, uklju─Źuju─çi i opštine na KiM, stambeno zbrine više od 5.700 porodica izbeglica i interno raseljenih lica i to dodelom 4.828 paketa gra─Ĺevinskog materijala i 947 seoskih ku─ça sa oku─çnicom.

Tako─Ĺe, omogu─çeno je da se ekonomski osna┼żi više od 4.700 porodica izbeglica i interno raseljenih.

Veliki broj stambenih rešenja bi─çe obezbe─Ĺen i zahvaljuju─çi Regionalnom stambenom programu (RSP), zajedni─Źkom višegodišnjem programu koji se finansira donatorskim sredstvima, radi stambenog zbrinjavanja najugro┼żenijih izbegli─Źkih porodica u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

U okviru RSP-a do sada je za Srbiju obezbe─Ĺeno više od 100 miliona evra koji su namenjeni za rešavanje stambenih potreba za skoro 5.000 izbegli─Źkih porodica.

Obezbe─Ĺenim sredstvima omogu─çena je dodela ─Źetiri modela stambenih rešenja - 1.958 stanova, 1.620 paketa gra─Ĺevinskog materijala, 968 seoskih ku─ça sa oku─çnicom i 351 monta┼żna ku─ça.

Do kraja ovog meseca bi─çe uru─Źeno hiljadito stambeno rešenje u okviru RSP-a, koji se u Srbiji sprovodi od kraja 2013. godine.

Procenjuje se da je oko 7.000 izbegli─Źkih porodica i dalje u potrebi za trajnim stambenim rešenjem, a rešavanje stambenih potreba, bi─çe završeno u naredne ─Źetiri godine.

Uporedo sa stambenim zbrinjavanjem izbeglica te─Źe i zatvaranje kolektivnih centara.

U saopštenju se podse─ça da je u Srbiji, 1996. godine bilo 700 kolektivnih centara sa više od 50.000 ljudi.

Danas, u preostalim kolektivnim centrima, od kojih je pet na teritoriji centralne Srbije i osam na KiM, smešteno je još 530 korisnika, kojima ─çe u narednom periodu obezbe─Ĺena adekvatna stambena rešenja.

Iz Komesarijata ukazuju da bi postoje─ça situacija bila povoljnija da su zemlje porekla, a prvenstveno Hrvatska, pokazale više volje za rešavanje brojnih otvorenih pitanja.

Za više od 20 godina, svega se 144.000 izbeglica vratilo u zemlje porekla - 75.000 u BiH i 69.000 u Hrvatsku.

"Neadekvatan pristup pravima izbeglih lica iz Hrvatske u njihovim mati─Źnim zemljama svih ovih godina je predstavljao veliki kamen spoticanja u regionu. Uprkos brojnim pomacima i dalje su aktuelna nerešena pitanja dospelih, a neispla─çenih penzija, dinarske i devizne štednje, oduzetih stanarskih prava, izostanak obnove više od 10.000 srušenih srpskih ku─ça u podru─Źjima gde nije bilo ratnih dejstava, kao i povrata oduzetog poljoprivrednog zemljišta", isti─Źe se u saopštenju.

Kao posebno zabrinjavaju─çe, u Komesarijatu isti─Źu izostanak adekvatnog odgovora nadle┼żnih institucija Hrvatske na porast broja incidenata zasnovanih na nacionalnoj osnovi i proisteklih iz govora mr┼żnje, kao i odsustvo zaštite srpskog jezika i pisma.

Komesarijat se zahvaljuje me─Ĺunarodnim organizacijama i svim donatorima na ukazanoj podršci i ulo┼żenim sredstvima za poboljšanje ┼żivota izbegli─Źke populacije, kao i na naporima u borbi za uspostavljanje mehanizama za sveobuhvatno i pravedno rešavanje preostalih otvorenih pitanja regionalnog procesa.

Poru─Źuju da je Srbija potpuno posve─çena ispunjavanju svojih obaveza i ja─Źanju strabilnosti i mira na Balkanu.

Ina─Źe, u Srbiji je za proces trajne integracije izbeglica nadle┼żna Komisija za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica u skladu sa Nacionalnom strategijom za rešavanje pitanja izbeglica i interno raseljenih za period od 2015. do 2020. godine.

Uz Komesarijat za izbeglice i migracije, Komisiju, na ─Źijem ─Źelu je ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Ivica Da─Źi─ç, ─Źine i predstavnici ministarstava nadle┼żnih za spoljne poslove, finansije, lokalnu samoupravu, stanovanje i socijalna pitanja, kao i Kancelarije za evropske integracije.

Svi nadle┼żne institucije su aktivno uklju─Źene u sprovo─Ĺenje Regionalnog stamebnog programa, uz posebno anga┼żovanje ministarke bez portfelja zadu┼żene za evropske integracije Jadranke Joskimovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE