´╗┐ ZAKON USVOJEN, PRAVILO NE VA┼ŻI

Obrenovac, 20.08.2018

ZAKON USVOJEN, PRAVILO NE VA┼ŻI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 02.06.2018.
Evo od kada ─çete tek mo─çi da vozite 130 km/h na auto-putu, do tada pazite na PREKORA─îENJA I KAZNE

Foto:Shutterstock


´╗┐

Bez obzira na to što je novousvojenom izmenom Zakona o bezbednosti u saobra─çaju dozvoljena brzina na auto-putu 130 kilometara na sat, ako ne ┼żelite da platite kaznu, mora─çete i dalje da vozite maksimalno 120 km na sat sigurno još mesec i po dana.

Ministarka saobra─çaja Zorana Mihajlovi─ç podsetila je da je zakon usvojen, ali i da o─Źekuje od "Puteva Srbije" da u najbr┼żem roku zamene sve znakove na auto-putevima, što je uslov da nova pravila po─Źnu da se primenju.

A taj posao, kako je za "Kurir" izjavio direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, trebalo bi da bude gotov tek za mesec i po dana.

Tada ─çe, dodao je, biti promenjen i softver za izra─Źunavanje prose─Źne brzine na auto-putu, što zna─Źi da do tada maksimalna dozvoljena brzina iznosi 120 km na sat. To tako─Ĺe zna─Źi da bi za eventulano prekora─Źnje platili kaznu!

To je potvr─Ĺeno i u saobra─çajnoj policiji.

"Pošto du┼ż celog auto-puta u Srbiji na svim uklju─Źenjima i isklju─Źenjima postoji znak za ograni─Źenje 120 na sat, takvo ograni─Źenje ─çe i dalje va┼żiti prilikom merenja trenutne brzine radarom i presreta─Źima sve dok "Putevi Srbije" i Ministarstvo saobra─çaja ne promene znake. S druge strane, prilikom merenja srednje brzine, va┼żi─çe ograni─Źenje od 130 na sat", objašnjavaju u policiji.

Oni dodaju da ─çe ograni─Źenje od 130 na sat biti i za teretna vozila do 3,5 tona.

Kako su rekli, izmenom zakona jasno je definisano i ko ─çe odgovarati u slu─Źaju prekora─Źenja srednje brzine.

"Za prekora─Źenje trenutne i srednje brzine odgovara─çe voza─Ź u trenutku merenja, odnosno utvr─Ĺenja prekora─Źenja. To zna─Źi da ─çe za prekora─Źenje srednje brzine sankciju dobiti voza─Ź koji bude za volanom na rampi, gde se utvr─Ĺuje da je došlo do prekora─Źenja brzine", isti─Źu u policiji.

Kako znakove treba zameniti du┼że cele zemlje, to je obiman posao, i potreban je du┼żi vremenski period. "Putevi Srbije" treba da izrade projekat na osnovu kog ─çe se zamena znakova izvršiti, nakon što ga odobri Ministarstvo saobra─çaja.

Bla┼że kazne za prekora─Źenje brzine u naselju

Najnovijom izmenom Zakona o bezbednosti u saobra─çaju, ipak je predvi─Ĺena bla┼ża sankcija za voza─Źe koji voze izme─Ĺu 70 i 80 na sat u naselju, gde je ograni─Źenje 50 na sat.

"Za to prekora─Źenje, sankcija je samo nov─Źana i iznosi 10.000 dinara, odnosno 5.000 ukoliko se plati u roku od osam dana. Dakle, nema više uz to ─Źetiri negativna poena i zabrana vo┼żnje od najmanje mesec dana. Ta novina je trebalo da bude uvedena izmenama još 3. aprila, ali je pomerena zbog tehni─Źkih razloga", ka┼żu u policiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE