Obrenovac, 14.07.2020

USVOJEN DUGOO─îEKIVANI ZAKON


Izvor: Alo/Sputnjik/V.M.,Lokalne novine | Obrenovac, 01.03.2020.
Istina se mora saznati, a pravda zadovoljiti

Foto:Printscreen


Usvojena još tri zakona...

Skup┼ítina Srbije usvojila je Zakon o utvr─Ĺivanju ─Źinjenica o statusu dece za koju se sumnja da su nestala u porodili┼ítima u Srbiji, a koji, po re─Źima nadle┼żnih, treba da omoguc╠üi da se do─Ĺe do istine i pomogne roditeljima da do─Ĺu do odgovora za kojim tragaju decenijama.

Usvojenim amandmanima koje je premijerka Srbije Ana Brnabic╠ü dogovorila s predstavnicima udru┼żenja, predvi─Ĺa se formiranje komisije i time otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovo─Ĺenje istraga i sve neophodne istra┼żne radnje.

Komisiju c╠üe ─Źiniti predstavnici dr┼żavnih organa, ali i predstavnici registrovanih udru┼żenja roditelja koja se bave pitanjima nestale novoro─Ĺene dece, a koji c╠üe u ovoj komisiji imati vec╠üinu. 

Jedan od razloga za dono┼íenje zakona jeste presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je utvr─Ĺeno da je Zorici Jovanovic╠ü povre─Ĺeno pravo na porodi─Źni ┼żivot. 

Tom presudom je Srbija obavezana da utvrdi ─Źinjenice i u drugim slu─Źajevima. 

Kako je ranije kazao ministar unutra┼ínjih poslova Neboj┼ía Stefanovic╠ü, sudski postupak kao rezultat mo┼że imati odbijanje zahteva ako se doka┼że da dete nije nestalo, ako se utvrdi smrt ili konkretno ┼íta se desilo, kao i koja institucija je odgovorna, a mo┼że i da ka┼że da nije moguc╠üe utvrditi ┼íta se dogodilo. 

Ukoliko nije moguc╠üe utvrditi status deteta na zahtev predlaga─Źa mo┼że se dosuditi nov─Źana nakanda ne vec╠üa od 10.000 evra. 

Postupci c╠üe se sprovoditi u onim slu─Źajevima ako se roditelj ranije obrac╠üao dr┼żavnim institucijama, kako bi se spre─Źile zloupotrebe. Ako istraga poka┼że da je dete nestalo uz ─Źinjenje krivi─Źnog dela, bic╠üe podneta krivi─Źna prijava, prenosi Tanjug.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE