Obrenovac, 24.02.2019

UNOSNA ZANIMANJA


Izvor: Kurir/Dušan Stamenković,Lokalne novine | Obrenovac, 09.02.2018.
Frizeri i kuvari prvi na─Ĺu posao

Foto:Shutterstock,Printscreen


´╗┐

Frizer, kuvar, auto-mehani─Źar, voza─Ź i mašinski in┼żenjer najtra┼żenija su zanimanja, za njih je tokom protekle godine bilo najlakše prona─çi posao u Srbiji, pokazalo je istra┼żivanje sajta za zapošljavanje Poslovi.infostud.

Prema analizi tr┼żišta rada ovog portala za 2017. godinu, najviše radnika tra┼żilo se u oblastima trgovine i prodaje, IT, mašinstva, administracije i elektrotehnike. U skladu s tim, najtra┼żenija zanimanja na srpskom tr┼żištu lane su bila prodavac, komercijalista, administrativni radnik, voza─Ź i magacioner.

Tra┼żena stru─Źna sprema

- Poslodavci su tokom prošle godine u 58 odsto oglasa tra┼żili kandidate sa srednjom stru─Źnom spremom, dok je 56 odsto interesenata imalo visoku stru─Źnu spremu. Svaki tre─çi kandidat ima deset i više godina radnog iskustva, dok onih sa od jedne do tri godine iskustva ima 21 odsto. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta prijavilo se skoro osam odsto kandidata - navodi se u istra┼żivanju Infostuda.

Preko ovog portala za posao je lane konkurisalo skoro 200.000 ljudi.

- Prose─Źan broj prijava po konkursu u prethodnoj godini iznosio je 75, što zna─Źi da je jedna osoba u proseku za posao konkurisala oko 12 puta preko našeg sajta - navodi se u saopštenju.

Lica sa invaliditetom

Prema podacima sa ovog sajta, u šest odsto oglasa poslodavci su navodili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom, dok je objavljeno skoro 8.000 oglasa u kojima je uslov za konkurisanje za radno mesto bilo poznavanje stranog jezika. Naj─Źeš─çe engleskog, a potom nema─Źkog i ruskog.

Za radna mesta 2017. u sferi IT ponuda je bila ve─ça od interesovanja kandidata. Najtra┼żeniji su bili programeri srednjeg nivoa, oko 50 odsto, dok je u manjoj meri bilo ponuda za junior i senior programere - oko 20 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE